Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.5.2017

Ob Dnevu Alpske konvencije poudarek na trajnostni mobilnosti

Bohinj, 19. maja (STA) - Ob osmem Dnevu Alpske konvencije je danes v Bohinjski Bistrici potekal strokovni posvet Trajnostna mobilnost kot gradnik zelenega gospodarstva - Od Bohinjske proge do razvoja v Alpah. Ob tej priložnosti so avtovlaku na Bohinjski progi priključili nov vagon, posvečen inženirju Maksu Klodiču.

Današnjega dogodka v Bohinju se je udeležila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je poudarila, da se zeleno in krožno gospodarstvo uvrščata med prioritetne vsebine ministrstva in vlade. Kot so sporočili z ministrstva, je bil v zadnjih treh letih narejen velik napredek glede umestitve zavez krožnega gospodarstva v strateške dokumente in akcijske načrte vlade.

Eden ključnih gradnikov zelenega gospodarstva je trajnostna mobilnost, kar izpostavlja tudi šesto poročilo o stanju Alp. Z uvajanjem trajnostne mobilnosti se namreč izboljšuje kakovost bivanja in hkrati ustvarjajo razvojne prednosti na območjih, ki so sposobna povezati razvojne izzive z okoljsko sprejemljivimi pristopi za uravnavanje naraščajočih potreb po mobilnosti. To pa je še zlasti pomembno na gorskih območjih.

Kot pravi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, je pri prehodu v zeleno gospodarstvo ključno sodelovanje ministrstev, gospodarstva, turizma, izobraževanja in lokalnih skupnosti. Zato so posveti, kakršen je današnji, priložnost povezovanja iniciativ in aktivnosti.

V Sloveniji je namreč vzniknila že vrsta dobrih iniciativ in poslovnih modelov, ki spodbujajo trajnostno mobilnost. "Dejansko postajamo ena od bolj prepoznavnih svetovnih in evropskih zelenih držav na tem področju," je ocenil Slapnik.

Pri razvoju trajnostne mobilnosti v Sloveniji prednjači Bohinj. "Naredili smo vrsto konkretnih korakov, ki gostom omogočajo mobilnost brez uporabe lastnega avtomobila," je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in spomnil predvsem na kartico Gost Bohinja.

Pomemben element v trajnostni mobilnosti na tem območju predstavlja tudi železniška povezava s Primorsko. "Bohinjska proga ni le kulturna dediščina, temveč za nas predstavlja tudi prometno žilo, tako za obiskovalce kot za domačine," je izpostavil Langus in dodal, da je današnji dan priložnost za predstavitev dosežkov skupnega sodelovanja ob 110-letnici proge in načrtov za prihodnost.

Po Bohinjski progi je danes iz Bohinjske Bistrice proti Mostu na Soči krenil avtovlak, ki sicer redno vozi po tej progi, danes pa so mu slovesno priključili prenovljen vagon, posvečen inženirju Maksu Klodiču, ki je pri gradnji Bohinjskega predora sodeloval kot gradbeni nadzornik in geodet. Na vagonu so odprli stalno potujočo razstavo o Klodiču, ki je zaradi svoje umeščenosti v vagon vlaka edinstvena.

Vagon bo namenjen kolesarjem, v njem pa bodo poleg prostora za kolesa tudi trije kupeji, kjer bodo lahko potniki med vožnjo prebirali zanimive zgodbe iz časa gradnje bohinjskega predora, ki je povezal Gorenjsko s Severno Primorsko in katerega sograditelj je bil tudi Klodič. Ta je napredovanje del v predoru skrbno strokovno dokumentiral in jih na poljuden način predstavil širši javnosti, pojasnjujejo v Gorenjskem muzeju.

Današnje dogajanje v Bohinju predstavlja uvod v praznovanje dneva Alpske konvencije, ki tudi letos nudi pester nabor dogodkov. Ti se bodo med 19. in 28. majem odvijali v Bohinju, Posočju in Zgornjesavski dolini.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar