Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.5.2017

Slovenska manjšina v Italiji še naprej opozarja na pomanjkljivosti osnutka volilnega zakona

Trst, 19. maja (STA) - Potem ko sta pred dnevi krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, SKGZ in SSO, zaprosili predsednika republike Boruta Pahorja za posredovanje, se je danes glede najnovejše različice osnutka volilnega zakona odzvala še Slovenska skupnost. Ta opozarja, da osnutek ne nudi zagotovila za izvolitev Slovencev v italijanski parlament.

SSk, ki je politična stranka Slovencev v deželi Furlaniji-Julijski krajini (FJk), pojasnjuje, da osnutek volilnega zakona glede Slovencev ne predvideva nobenih konkretnih olajšav, z izjemo tega, da naj bi pri zarisanju določenih okrožij upoštevali območje slovenske naselitve. SSk zato zahteva dosegljiv volilni prag za samostojno listo, ki je izraz slovenske narodne skupnosti.

Njen tajnik Igor Gabrovec je tudi odločno zavrnil namigovanja, da naj bi bilo v komaj objavljeni različici zadoščeno pravicam slovenske narodne skupnosti v FJk. Opozoril je tudi, da ostaja še naprej kršeno določilo 26. člena zaščitnega zakona. To predvideva, da bi morali volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebovati določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini.

Zaščitni zakon je bil sprejet 14. februarja 2001 in je osnova za določanje pravic slovenske manjšine v Italiji, z njim pa je bila tudi prvič uradno priznana prisotnost slovensko govoreče skupnosti na ozemlju Videmske pokrajine.

Osnutek novega italijanskega volilnega zakona naj bi nadgradil t. i. Italicum, ki je bil sprejet leta 2015.

SSk ob tem še dodaja, da je volilni zakon, s katerim je bila nazadnje v italijanski parlament izvoljena predstavnica slovenske manjšine v Italiji Tamara Blažina, vsedržavni stranki, Demokratski stranki, omogočal, da je postavila na izvoljivo mesto Slovenca, ki ga je sama izbrala. S tem torej ni bil uresničen zaščitni zakon, ker je bil slovenski predstavnik izvoljen tako kot katerikoli italijanski, ki ga je katerakoli stranka hotela postaviti na izvoljivo mesto. Ni bila olajšana izvolitev Slovenca, pač pa je bila na listi DS Slovenka izvoljena po zaslugi okoliščin, ki so tudi brez izražanja preferenc omogočile izvolitev na osnovi skupnega seštevka glasov te stranke. Kasnejši volilni zakon Italicum je s tega vidika še slabši, ocenjujejo v SSk.

SSk tudi vztraja, da bi moral novi osnutek zakona omogočati povezovanje samostojne slovenske liste - ni nujno da sovpada s stranko - z vsedržavno stranko. Tak model omogoča izvolitev predstavnika Južnotirolcev v Evropski parlament in isti model je vključen v volilno zakonodajo za izvolitev deželnega sveta FJk. Ključnega pomena je tudi, da se 20-odstotni volilni prag za FJk zniža na vsaj statistično realno dosegljivo raven, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar