Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.5.2017

Pizziga zanikal privilegiran položaj Mark Medicala pri dobavi žilnih opornic

Ljubljana, 19. maja (STA) - Parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, je na današnji seji zaslišala nekdanjega vodjo prodaje v podjetju Mark Medical Davida Pizzigo. Podjetje je v spornem obdobju slovenskim bolnišnicam dobavljalo opornice, pri tem pa po zagotovilih Pizzige ni imelo privilegiranega položaja.

Pizziga je prišel na zaslišanje v spremstvu odvetnika Matije Jamnika, ki je opozoril na predlog Pizzige, naj se seja komisije zapre za javnost. Po njegovih besedah bi namreč razkritje poslovnih skrivnosti pomenilo kaznivo dejanje. Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je odgovorila, da seje ne bo vnaprej zapirala, ampak zgolj, če bo govora o tajnih podatkih.

V uvodni predstavitvi je Pizziga, ki ima tako slovensko kot italijansko državljanstvo, pojasnil, da je bil v Mark Medicalu zaposlen do lani, zdaj pa za podjetje le še vodi dva projekta v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini. V obdobju, ki ga preiskuje komisija, je vodil logistiko v italijanski centrali podjetja in prodajo v hčerinski družbi v Sloveniji.

Med pričanjem je Pizziga poudaril, da je bil velik delež Mark Medicala na slovenskem trgu izključno posledica dejstva, da je na javnih razpisih ponudil žilne opornice proizvajalca Abbott po nižjih cenah od konkurence. Podjetje se je lahko po njegovih besedah pohvalilo z dinamiko padanja cen, kar mu je tudi prinašalo uspeh na razpisih.

Cene, ki jih omenjajo slovenski mediji, so napihnjene, je opozoril Pizziga. Mark Medical po njegovih besedah žilnih opornic slovenskim bolnišnicam nikoli ni prodajal po 1500 evrov, kot je zaslediti v medijih. Dejal je, da je bil Mark Medical, vsaj kolikor se spomni, takrat v Sloveniji edini zastopnik za Abbottove opornice.

Predsednica preiskovalne komisije Godčeva je ob tem pripomnila, da je poleg Mark Medicala v tistem obdobju enake žilne opornice prodajala tudi Abbottova zastopnica Katja Klopčar Jazbec. Na pripombo je Pizziga odgovoril, da glede tega ni imel nobenega vpliva. Hkrati je zanikal, da bi kadarkoli skušal vplivati na pristojne, da bi razpis prilagodili Mark Medicalu.

Na opozorilo Godčeve, da je bil Mark Medical v nekaterih primerih edini ponudnik v določenem sklopu javnega razpisa in zato sploh ni imel konkurence, je Pizziga odgovoril, da tudi takšni primeri zagotovo niso bili posledica prilagajanja razpisov. Dejal je, da tudi zdravniki niso favorizirali žilnih opornic, ki jih je ponujal Mark Medical.

Na vprašanje predsednice komisije, kako komentira dejstvo, da je Univerzitetni klinični center Ljubljana žilne opornice od Mark Medicala kupoval tudi mimo javnih razpisov, je Pizziga dejal, da je odgovor treba poiskati pri upravi kliničnega centra. Dodal je, da slovenske zakonodaje na področju javnih razpisov ne pozna podrobno, vendarle pa lahko oceni, da je preveč rigidna.

Pizziga se je strinjal z razlago zdravnikov, ki so pred njim pričali pred komisijo, da cena žilne opornice vključuje tudi strošek izobraževanja, za katerega poskrbi dobavitelj. Ob tem je zatrdil, da se je Mark Medical o izobraževanju vselej dogovarjal s predstojniki, tudi v primerih, ko so predlogi prišli neposredno od zdravnikov.

Poleg Pizzige bi moral danes pred komisijo pričati tudi direktor Mark Medicala v Sloveniji Aleš Nanut, ki pa po pojasnilu Godčeve ni prevzel vabila.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila sicer ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini.

Komisija je 25. aprila letos sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse ministre za zdravje od leta 2009. Od takrat se je na zdravstvenem resorju vključno z aktualno ministrico Milojko Kolar Celarc zvrstilo sedem ministrov.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar