Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.5.2017

Majska seja DZ bo poslance zaposlovala vse dneve

Ljubljana, 19. maja (STA) - Majska redna seja DZ bo zaradi obsežnega dnevnega reda potekala nekoliko drugače kot običajno. Obravnava točk dnevnega reda bo namreč tekla neprekinjeno, poslanci pa bodo zasedali vsak dan med 9. in 22. uro. Seja se bo predvidoma zavlekla vse do srede, 31. maja.

Kolegij predsednika DZ tako danes ni določil natančnega dnevnega reda seje, saj to po pojasnilih predsednika Milana Brgleza zaradi velikega števila obravnavanih točk ne bi bilo mogoče. Tako so člani kolegija določili le vrstni red, po katerem si bodo sledile točke dnevnega reda, medtem ko natančna časovnica njihove obravnave ni znana.

Poslanci bodo tako načeloma vsak dan zasedali med 9. in 22. uro. Tedaj bodo sejo prekinili, nadaljevali pa naslednji dan, bodisi z obravnavo naslednje točke bodisi z nadaljevanjem prekinjene točke.

Seja se bo začela v ponedeljek, 22. maja, trajala pa bo najmanj do 30. maja. Če bodo tisti dan do 20. ure poslanci uspeli pod streho spraviti vse točke dnevnega reda, bodo opravili še vsa glasovanja in sejo zaključili. V nasprotnem primeru se bo seja nadaljevala še v sredo, 31. maja.

Seja se bo sicer v ponedeljek začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju. Poslanska vprašanja ministrom pa so prestavili na petek, 26. maja, saj bi v ponedeljek po besedah Brgleza manjkalo kar sedem ministrom.

Tako bodo že prvi dan seje po poslanskih vprašanjih Cerarju prešli na vsebinski del seje, ki ga bodo začeli z obravnavo novega krovnega zakona o športu. Na dnevnem redu tokratne seje je kar nekaj pomembnejših zakonskih besedil, med njimi novela zakona o zdravstveni dejavnosti, zakon o probaciji, novela kazenskega zakonika, spremembe zakona o varnosti v železniškem prometu, novela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018 ter novela zakona o omejevanju poraba alkohola.

Kolegij predsednika DZ je danes sklenil še, da se nekaj zakonskih besedil obravnava po skrajšanem postopku. Med njimi je novela zakona o bančništvu, ki bo jasneje določila, da lahko pod določenimi pogoji do zaupnih bančnih podatkov dostopa tudi preiskovalna komisija DZ. Prav tako bo DZ po skrajšanem postopku odločal o noveli zakona o izenačevanju možnosti invalidov, po kateri bodo invalidi lahko dobili invalidsko kartico ugodnosti.

Po skrajšanem postopku bodo poslanci obravnavali tudi spremembe zakona o vojnih grobiščih, ki se nanašajo na nepravilen zapis prve kitice pesmi Otona Župančiča Domovina je ena. Kolegij je potrdil tudi skrajšani postopek za dopolnitev zakona o državljanstvu, s katero skupina koalicijskih poslancev predlaga, da enoletno bivanje v Sloveniji več ne bi bilo pogoj za pridobitev državljanstva z naturalizacijo.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar