c S

V EU o težavah pri nadzoru na meji: Najti je treba rešitev pred poletjem

28.04.2017 13:42 Bruselj, 28. aprila (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v povezavi s težavami s sistematičnim nadzorom na slovensko-hrvaški meji meni, da je treba najti rešitev, ki bo omogočila čim bolj gladko gibanje v EU, kar je pomembno zlasti v luči prihajajoče poletne sezone, so danes v Bruslju povedali viri pri EU pred srečanjema Tuska s slovenskim in hrvaškim premierjem.

Tusk se bo danes popoldne v Bruslju najprej sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, nato pa v soboto zjutraj s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, so potrdili viri pri EU.

Ob robu sobotnega vrha EU o brexitu je predvideno tudi večstransko srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, Cerarja in Plenkovića. Omenjala se je možnost, da naj bi bil na tem sestanku navzoč tudi Tusk, a za zdaj ni dokončnih informacij o njegovi udeležbi.

V Bruslju sicer danes poteka drugi tehnični sestanek EU o težavah pri izvajanju sistematičnega nadzora na mejah, na katerem bodo preučili možnosti prožnejšega oziroma ciljnega preverjanja potnikov.

Slovenija pričakuje od Evropske komisije konkretne smernice, ki bi omogočile povečanje pretočnosti mejnih prehodov na njeni južni meji.

To pričakovanje je v pismu predsedniku komisije Junckerju izrazil slovenski premier Cerar ter obenem pozval k srečanju Slovenije, Hrvaške in EU na najvišji ravni ob robu sobotnega vrha unije o brexitu.

V komisiji so v odzivu na pismo poudarili, da se dobro zavedajo izzivov, s katerimi se soočajo slovenske in hrvaške oblasti pri iskanju pravega ravnovesja pri izvajanju novih pravil o sistematičnem nadzoru na meji, ter njihovega vpliva na potnike.

Nova pravila o izvajanju sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanjih mejah schengna in unije, ki so začela veljati 7. aprila, je unija uvedla v odziv na teroristične napade v Evropi. Slovenija je ves čas opozarjala na morebitne negativne posledice ukrepa.

V komisiji so v odzivu na Cerarjevo pismo še izpostavili, da tesno sodelujejo z vsemi članicami unije, da bi zagotovili čim boljše izvajanje nove zakonodaje in se izognili negativnemu vplivu na pretočnost, ne da bi pri tem ogrozili varnost.