c S

Haradinaj nagovoril podpornike v Prištini

28.04.2017 13:42 Kosovska Mitrovica/Moskva/Beograd, 28. aprila (STA) - Bivši kosovski premier in haaški obtoženec Ramush Haradinaj je dan po odločitvi prizivnega sodišča v francoskem Colmarju, da ga ne izroči Srbiji, prispel na letališče v Prištino in nagovoril podpornike, Srbom pa sporočil, da Albancev ne smejo teptati. Na odločitev francoskega sodišča se je odzvalo tudi rusko zunanje ministrstvo.

Sodišče je v četrtek zahtevo Srbije po izročitvi Haradinaja zavrnilo brez obrazložitve.

Haradinaj se je zahvalil rojakom za podporo, kritiziral pa je delo prištinskih ustanov, ki po njegovem mnenju niso opravile dela. Dodal je, da so bili voditelji današnje Srbije prav tako vpleteni v vojno na Kosovu. "Če oni v Beogradu mislijo, da Albanci pozabljamo, se motijo. Albanec ne pozabi, mi smo miren narod, toda Albancev ne smete teptati," je povedal Haradinaj.

Srbi so v Kosovski Mitrovici protestirali po izpustitvi Haradinaja. Zbrali so se v četrtek okoli 19. ure in se sprehodili do mosta na reki Ibar, ki deli severni in južni del mesta. Sicer mirnih protestov so se udeležili tudi meščani drugih mest in lokalnih skupnosti s severa Kosova, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na odločitev francoskega sodišča se je odzvalo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da odločitev sodišča kaže na dvojne standarde Pariza in politični motiv. Zunanji minister Rusije Sergej Lavrov je s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem govoril že v četrtek zvečer. Moskva meni, da morajo vsi kosovski politiki, ki so vpleteni v vojne zločine, dobiti kazen, ne glede na položaj, ki ga zasedajo. Dvojni standardi Pariza pa kažejo na politiko popuščanja pred kosovsko agresivno politiko v luči projekta "Velike Albanije", ki bi lahko uničil krhko stabilnost in predstavlja ponovitev krvavega konflikta na Balkanu, menijo na ruskem zunanjem ministrstvu.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je izpustitev Haradinaja sinoči označil na nedopustno: "To diskvalificira kakršnekoli predznake o nevtralnosti, v tem na žalost ni pravice. To je žalosten dan, toda Srbi so se že navadili na te udarce."

Haradinaja so prijeli 4. januarja na letališču Bale-Mulhouse na vzhodu Francije na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999, ki je zahteval 13.000 življenj. Mednarodno sodišče za vojne zločina na območju Jugoslavije v Haagu je Haradinaja že dvakrat oprostilo.