c S

Na sojenju balonarju Kolencu pregledali posnetke vremena na dan nesreče

28.04.2017 13:38 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, na katerem so danes pregledali fotografije in posnetke vremenskega dogajanja na dan nesreče. Iz materiala, ki so ga večinoma posneli udeleženci poleta z balonom, so razvidni temni oblaki oz. temno obzorje v minutah pred nesrečo.

Posnetki in fotografije sicer prikazujejo dogajanje na vzletnem mestu, polnjene in vzlet balona ter panoramske posnetke oz. fotografije med poletom. Na nekaj fotografijah je vidna tudi goreča košara balona po nesreči.

Na več fotografijah, ki so bile posnete med 7.40 in 7.50, se dobro vidijo temni oblaki oz. temno obzorje. Prvi stik s tlemi balona je bil ob 7.52, sicer pa je balon ob pristajanju večkrat udaril v tla, medtem pa trčil še v drevo. Kolenc, ki ga danes ni bilo na obravnavi, je v zagovoru novembra lani dejal, da se je na dan nesreče kljub dobrim vremenskim pogojem zgodil izreden preobrat vremena, sam pa je ravnal na podlagi svojih izkušenj in znanja.

Na enem od posnetkov, posnetem iz vozila, ki se je vozilo domnevno po Ižanski cesti, je viden pristanek balona, ki po barvi ustreza balonu v obravnavani nesreči. Posnetek se končna pred zaletavanjem balona v objekte na tleh. Vidno pa je, da balon na posnetku ali leti ali pa drsi vzporedno s tlemi oz. po tleh. Košare in njenega morebitnega stika s tlemi se na posnetku namreč ne vidi. Tožilstvo je predlagalo zaslišanje avtorja posnetka o okoliščinah snemanja.

Sojenje se bo nadaljevalo 23. junija.

Obtožnica Kolenca bremeni povzročitve splošne nevarnosti. Kljub bližajoči se nevihti da namreč ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med zasilnim pristankom pa da ni upošteval varnostnih navodil proizvajalca balona in stroke.

Po prepričanju tožilstva Kolenc pri pristajanju v hudem vetru ni uporabil rdeče vrvi za zasilno pristajanje, prav tako ni ugasnil gorilnika in zaprl ventilov za dovod goriva. V nesreči je umrlo šest potnikov na balonu, ostalih 25 je lažje ali huje poškodoval ogenj, ki je zajel balon, oz. so se poškodovali pri padcu iz košare.