c S

Arbitraža skrajšuje mandat slovenskega veleposlanika v ZDA

28.04.2017 10:36 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Vlada se je odločila, da Boža Cerarja predčasno odpokliče s položaja veleposlanika v Washingtonu. Uradni razlog naj bi bil, da mora zaradi velikega pomena ZDA pri implementaciji (morda skorajšnje) odločitve arbitražnega sodišča novi veleposlanik Stanislav Vidovič v ZDA odpotovati čim prej, danes poroča Dnevnik.

Kot dodaja časnik, se bo moral veleposlanik Cerar vrniti v domovino nekaj mesecev pred iztekom mandata, ki mu poteče konec julija, kar pomeni, da bo sedanji generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Stanislav Vidovič, ki naj bi Cerarja v ZDA po prvotnem načrtu nasledil avgusta, v Washington odpotoval že v kratkem.

Obrazložitve, zakaj je vlada s Cerarjevo vrnitvijo pohitela, v predlogu za njegov odpoklic po informacijah Dnevnika ni.

"Odločitev, da mora Vidovič čim prej v Washington, je bila sprejeta, ker je v kratkem pričakovati odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ZDA pa bodo pri implementaciji te odločbe zelo pomembne," so Dnevniku povedali v visokih diplomatskih krogih. Ob tem dodajajo, da Cerar ni edini vodja diplomatsko-konzularnega predstavništva (DKP), ki so mu nekoliko skrajšali štiriletno bivanje v tujini; eden od novoimenovanih vodij DKP naj bi delo začel celo pol leta prej, kot je bilo predvideno. Kdo je to, Dnevniku omenjeni viri niso želeli razkriti.

Več sogovornikov iz diplomatskih vrst je za Dnevnik ocenilo, da stoji v ozadju tokratne poteze stranka SMC, katere ustanovni član je novoimenovani veleposlanik Vidovič. Predvidevajo, da si je predčasen odhod v tujino zaželel generalni sekretar sam, tudi oni pa kot enega od razlogov za njegov hitri odhod navajajo skorajšnjo odločitev arbitražnega sodišča.

"Morebitna za Slovenijo neugodna odločitev bi v vodstvo ministrstva za zunanje zadeve lahko prinesla kakšne pretrese, zato je bolje v tujino oditi čim prej," je njihova razlaga Cerarjevega odpoklica, je še poročal Dnevnik.