c S

Zunanji minister na delovnem obisku v Vatikanu

28.04.2017 10:14 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je bil v četrtek na delovnem obisku v Vatikanu. Srečal se je s tajnikom svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Sogovornika sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih med Slovenijo in svetim sedežem, ki ju povezujejo prijateljski odnosi in reden dialog.

Kot so še sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve, se je vodja slovenske diplomacije Gallagherju zahvalil za priznanje slovenske samostojnosti pred 25 leti in potrdil interes Slovenije za nadaljevanje rednega dialoga s svetim sedežem o različnih mednarodnih vprašanjih.

Erjavec in Galagher sta se pogovarjala tudi o mednarodnih migracijah, pri čemer je bilo poudarjeno, da se Slovenija aktivno vključuje v prizadevanja mednarodne skupnosti za celostno ureditev tega vprašanja. V ospredju vseh prizadevanj mora biti preprečevanje tragedij migrantov ter ustrezno naslavljanje vzrokov za migracije. Izmenjala sta tudi stališča glede dogajanja v širši regiji Zahodnega Balkana, kjer sta se sogovornika strinjala o zapletenosti razmer v teh državah, nujnosti reform in ohranjanju evropske perspektive. Dotaknila sta se odnosov EU s Turčijo in poudarila pomen dialoga.

Pogovori so bili osredinjeni tudi na jug Sredozemlja, kjer se regija sooča z izzivi, ki neposredno vplivajo na varnost v Evropi. Sogovornika sta se strinjala, da se mora mednarodne skupnosti še naprej posvetiti najbolj perečim vprašanjem, kot so Sirija, Libija, Iraka ter bližnjevzhodni mirovni proces. Zavzela sta se za odločnejša prizadevanji pri odpravi konfliktov in iskanju političnih rešitev.

Sogovornika sta se dotaknila tudi razmer v Afriki, demokracije, oboroženih medetničnih konfliktov, potrebe po več delovnih mestih za mlade in nevarnosti lakote. Minister Erjavec je sogovornika seznanil s stanjem arbitražnega procesa in izrazil pričakovanje, da bo sveti sedež tudi v bodoče podpiral tak način reševanja dvostranskih vprašanj, ko se države ne morejo same sporazumeti, je še zapisano v sporočilu za javnost MZZ.