c S

Plenković: HDZ je pripravljena tudi na nove volitve

28.04.2017 10:08 Zagreb, 27. aprila (STA) - Predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković je po današnji seji predsedstva HDZ v Zagrebu izjavil, da je stranka pripravljena tudi na predčasne parlamentarne volitve, če ne bodo uspeli oblikovati nove parlamentarne večine. Iz Mosta neodvisnih list so sporočili, da Plenković ne more sam razrešiti ministrov, ker je to v nasprotju z ustavo.

Hrvaški premier je novinarjem na sedežu HDZ povedal, da ima enotno podporo predsedstva stranke za svojo današnjo odločitev o razrešitvi ministrov za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko Vlaha Orepića, Anteja Šprljeta in Slavena Dobrovića.

Pojasnil je, da je bil prisiljen razrešiti ministre, ker so nasprotovali vladnem odločitvi, da bo podprla ministra za finance Zdravka Marića med parlamentarnim postopkom o njegovi nezaupnici zaradi povezav s koncernom Agrokor.

Plenković je povedal, da ima podporo HDZ tudi za oblikovanje nove parlamentarne večine, ki bo omogočala nemoteno nadaljevanje dela vlade in stabilnost hrvaških institucij. Nova parlamentarna večina bo pomenila tudi novega predsednika sabora, je dejal.

Kot tretji sklep današnje seje predsedstva HDZ je povedal, da je stranka pripravljena tudi na nove predčasne parlamentarne volitve, če se bo v naslednjih nekaj dni pokazalo, da ne obstaja možnost za oblikovanje nove parlamentarne večine. Poudaril je, da vsake volitve stanejo, a da Hrvaška potrebuje stabilno vlado.

Za dodaten zaplet so poskrbeli v Mostu, kjer se sklicujejo na hrvaško ustavo in tolmačijo, da so vladni dokumenti o razrešitvi treh ministrov v neskladju s hrvaško ustavo.

Predsednik poslanskega kluba Mosta Miroslav Šimić je novinarjem v saboru pojasnil, da ministre lahko odstavi samo saborska večina, tako kot je odločala o njihovem imenovanju.

"V rokah imam tri sklepe o razrešitvi. To je v nasprotju z ustavo. Naši ministri bodo nadaljevali svoje delo, dokler bodo imeli zaupanje sabora," je izjavil Šimić. Kot je dodal, je za razrešitev ministrov potreben tudi podpis predsednika sabora ter omenil, da bo lahko o razrešitvi odločalo hrvaško ustavno sodišče.

Hrvaški ustavnopravni strokovnjaki imajo različna mnenja o tem, ali ministre lahko odstavi samo predsednik vlade ali je potrebna tudi potrditev sabora.

Dosedanja hrvaška politična praksa je pokazala, da premierji lahko razrešijo ministre brez razprave v parlamentu, a je potreben podpis predsednika sabora. Če predsednik sabora in Mosta Božo Petrov ne bo želel podpisati razrešitev ministrov, obstaja možnost, da bodo poslanci HDZ zahtevali njegov odstop.

Plenković je danes zavrnil kot neutemeljene tudi današnje ocene saborskega poslanca in političnega tajnika Mosta Nikole Grmoje, da se je "nekdo ustrašil s potezami ministrov za notranje zadeve in pravosodje Orepić in Šprlje glede preiskav v hrvaškem koncernu Agrokor".

Parlamentarno razpravo o nezaupnici nestrankarskemu ministru Mariću, ki jo je prejšnji teden zahtevala opozicijska SDP, je treba sklicati najpozneje 20. maja. V nedeljo 21. maja pa bodo na Hrvaškem lokalne volitve.

V prihodnjih dneh pa bo tudi jasno, ali bo nova velika vladna kriza popeljala hrvaške volivce že na tretje parlamentarne volitve v manj kot dveh letih.