c S

Rusija gibanje Hodorkovskega razglasila za nezaželeno

28.04.2017 10:07 Moskva, 27. aprila (STA) - Ruske oblasti so v sredo za nezaželeno označile gibanje kritika Kremlja Mihaila Hodorkovskega Open Russia (Odprta Rusija). V prostorih organizacije pa danes poteka policijska preiskava, je gibanje zapisalo na svoji spletni strani.

"Okoli 16. ure je v pisarno vstopilo okoli deset pripadnikov protiizgrediških enot. Z njimi je bilo več policistov s fotoaparati. Pokazali nam niso nobenega naloga," je na spletni strani zapisala ena od vodilnih članic organizacije Marija Baronova. Prepovedali so jim tudi uporabo mobilnih telefonov, so še sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Organizacija je objavila tudi več fotografij operacije, ki prikazujejo pripadnike protiizgredniških enot, ko vstopajo v zgradbo v središču Moskve, kjer je sedež gibanja. Na fotografijah je videti tudi številne policijske tovornjake na ulici.

Že v sredo je rusko tožilstvo gibanje, ki ga je Hodorkovski ustanovil leta 2014, označilo za nezaželeno. Očitajo jim promocijo "programov in projektov, namenjenih diskreditiranju rezultatov volitev in volitve predstaviti kot nelegitimne. Njene aktivnosti "so namenjene spodbujanju demonstracij in destabilizacije političnih razmer, kar predstavlja grožnjo (...) državni varnosti", je sporočilo tožilstvo.

V Rusiji bodo sicer prihodnje leto potekale predsedniške volitve, na katerih najbolje kaže aktualnemu predsedniku Vladimirju Putinu.

V skladu z zakonom iz leta 2015 lahko ruske oblasti organizacije označijo za nezaželene, naslednji korak pa je prepoved.

Gibanje si prizadeva za združevanje privržencev proevropskih sil v Rusiji, iz katerih želijo oblikovati enotno opozicijo proti Putinu.

Hodorkovskega so aretirali leta 2003, nato pa je zaradi kraje in izogibanja plačevanju davkov skoraj deset let preživel v zaporu. Leta 2013 ga je Putin pomilostil, odtlej pa živi v Evropi.