c S

Francosko sodišče zavrnilo izročitev Haradinaja Srbiji

28.04.2017 09:54 Colmar, 27. aprila (STA) - Prizivno sodišče v francoskem Colmarju je danes zavrnilo izročitev bivšega kosovskega premierja in haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja Srbiji. Haradinaj je odločitev sodišča v prvem odzivu označil za zmago Albancev, srbski premier Aleksandar Vučić pa je napovedal, da bo Srbija Franciji poslala protestno noto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je zahtevo Srbije zavrnilo brez obrazložitve. Odločitev so v sodni dvorani sprejeli z aplavzom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Haradinaj pa je v izjavi pred sodiščem dejal, da je "dobil bitko" in se svojim privržencem, ki so se zbrali pred sodiščem, zahvalil za podporo. "Ker sem zdaj svoboden, grem v Strasbourg, kjer bom dobil potni list. Upam, da se bom še danes vrnil na Kosovo. Izgubil sem štiri mesece, čas je dragocen," je še poudaril.

Srbski premier Vučić je po odločitvi sodišča za danes sklical izredno sejo srbske vlade. Po njej je napovedal, da bo Srbija Franciji zaradi odločitve sodišča poslala protestno noto, ker gre za najvišja pravna in moralna načela ter za to, ali nekdo spoštuje suverenost države ali ščiti zločince. Po njegovih besedah so danes zmagali vojni zločinci, a je Srbija zaradi ubitih in žrtev dolžna nadaljevati boj. Napovedal je še, da bo Srbija svojega veleposlanika v Franciji povabila na pogovore v Beograd.

Vučić je še dodal, da je zaradi odločitve o Haradinaju stopil v stik z veleposlaniki več držav, ter napovedal, da se bo popoldne po telefonu slišal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je ocenil, da je odločitev francoskega sodišča dobra novica za Kosovo. Na družbenem omrežju Facebook je še zapisal, da gre za dokaz, da so obtožbe Srbije na račun Osvobodilne vojske Kosova (OVK) nepravične in v nasprotju z demokratičnimi načeli.

Na ulicah Prištine pa se je po odločitvi sodišča začelo praznovanje s streljanjem v zrak in ognjemeti. Haradinajeva soproga Anita je sporočila, da bo njen soprog v Prištino prispel drevi, kjer bo na trgu v središču kosovske prestolnice nagovoril svoje privržence.

Haradinaja so prijeli 4. januarja na letališču Bale-Mulhouse na vzhodu Francije na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999, ki je zahteval 13.000 življenj. Kosovska vlada je protestirala proti Haradinajevemu prijetju in ga označila kot "primitivno dejanje".

Mednarodno sodišče za vojne zločina na območju Jugoslavije v Haagu je Haradinaja že dvakrat oprostilo. Po navedbah uradnega Beograda v srbski mednarodni tiralici ne gre za kazniva dejanja, za katera ga je oprostilo haaško sodišče.

Teden dni po prijetju so Haradinaja v Franciji izpustili na prostost, a so mu odvzeli potni list in prepovedali, da bi zapustil državo, preden sodišče objavi svojo odločitev. V primeru, da se bo sodišče izreklo proti izročitvi, bo lahko Haradinaj svobodno zapustil državo. V primeru, da bo sodišče podprlo izročitev, bo končno odločitev o njegovi izročitvi sprejela francoska vlada.

Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo. Ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo. Septembra 2015 se je potem zaradi tega incidenta morala na interpelaciji zagovarjati tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.