c S

Le Penova z navideznimi zaposlitvami institucije oškodovala za pet milijonov evrov

28.04.2017 09:39 Pariz, 27. aprila (STA) - Evropski parlament predsedniški kandidatki francoske skrajne desnice Marine Le Pen po poročanju virov blizu preiskave po najnovejših ugotovitvah očita, da je s fiktivnimi zaposlitvami evropske institucije oškodovala za skoraj pet milijonov evrov. Škodo so prvotno ocenili na 1,9 milijona evrov.

Znesek v višini 4,98 milijona evrov je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil odvetnik Evropskega parlamenta Patrick Maisonneuve.

Francoska policija je preiskavo primera sprožila decembra lani. Preiskuje, ali je stranka vzpostavila sistem, s katerim je preko navideznih pogodb o delu asistentov v Evropskem parlamentu plačevala sodelavce stranke v Franciji.

V Franciji izvajajo preiskavo, potem ko je Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf ugotovil, da je Le Penova evropski denar, namenjen za plače asistentov, namenjala za plače sodelavcev Nacionalne fronte, ki sta delala za stranko v Franciji.

Šlo naj bi za telesnega stražarja Le Penove Thierryja Legierja in vodjo kabineta Catherine Griset. Slednjo so februarja po pridržanju obtožili zaradi zlorabe zaupanja, Legierja pa so izpustili brez obtožb.

Poleg Le Penove naj bi evropski denar za plačevanje svojih sodelavcev, ki niso delali za parlament, po navedbah parlamenta porabljalo še 16 evropskih poslancev iz vrst Nacionalne fronte. Francoski preiskovalci niso navedli, za koliko zaposlitev naj bi šlo.

Olaf je od Le Penove zahteval, naj parlamentu do 31. januarja vrne 298.000 evrov, do 28. februarja pa še skoraj 42.000 evrov. Ker tega ni hotela storiti, ji mesečno trgajo polovico od 16.000 evrov plače.

Le Penova, ki zavrača vse obtožbe, preiskavo označuje za politično zaroto. Kot evropsko poslanko jo sicer ščiti poslanska imuniteta. Francoski preiskovalni sodniki bi tako morali zahtevo za odvzem imunitete predložiti Evropskemu parlamentu. Leta 2013 so ji že odvzeli imuniteto zaradi obtožb o spodbujanju rasnega sovraštva, katerih je bila nato na sojenju čez dve leti oproščena.