c S

Mayeva na pogovorih z Junckerjem in Barnierjem ponovila zavezanost partnerstvu z EU

28.04.2017 09:27 London, 27. aprila (STA) - Britanska premierka Theresa May se je v sredo zvečer v Londonu s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in glavnim pogajalcem EU o brexitu Michelom Barnierjem pogovarjala o brexitu. V uradu Mayeve so pogovore označili za koristne in dodali, da je premierka ponovila zavezanost "globokemu in posebnemu partnerstvu" z EU.

Več podrobnosti o delovni večerji na Downing Streetu niso razkrili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je srečanje pred sobotnim vrhom, na katerem bodo voditelji 27 članic EU potrjevali smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije, označil za "konstruktivno". Dodal je, da so govorili tudi o drugih vprašanjih, ki so strateškega pomena za obe strani. Srečanje naj bi predlagala Mayeva.

Bruselj in London se v zvezi z izstopom Velike Britanije iz unije strinjata glede več stvari, nista pa na istem bregu glede poteka pogajanj in končnega računa, ki ga bo moral Otok poravnati pred izstopom.

Britanski časnik The Telegraph, ki se sklicuje na neimenovane britanske vire, poroča, da EU želi, da bi Velika Britanija v evropski proračun prispevala do leta 2020, ko se v EU izteče sedanje sedemletno finančno obdobje, v zameno pa ponuja sprejemljive pogoje začasne ureditve odnosov med stranema za najmanj dve leti po izstopu, ki bo predvidoma leta 2019. Po navedbah vira časnika bi se bil London o tej možnosti, ki bi EU rešila velik kratkoročen proračunski problem, pripravljen pogovarjati.

Po nekaterih izračunih naj bi morala Velika Britanija pred odhodom iz EU poravnati za 60 milijard evrov obveznosti, s čimer pa se vlada v Londonu ne strinja. Eden glavnih argumentov zagovornikov brexita na lanskem referendumu je bil namreč, da bo Velika Britanija z izstopom iz unije veliko prihranila.

Pogajanja o izstopu se bodo začela po predčasnih volitvah na Otoku, ki bodo 8. junija. Nemški časnik Handelsblatt, ki se sklicuje na evropske diplomate, piše, da Bruselj skrbi, kdo bo po volitvah vodil pogajanja na britanski strani. Pojavljajo se namreč ugibanja, da sedanji minister za brexit po volitvah ne bo več na tem položaju, a Downing Street tega ne želi komentirati.