c S

Mestne občine bodo izstopile iz ZOS in SOS

28.04.2017 09:03 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Skupščina Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) je na današnji seji v Novi Gorici razpravljala tudi o združitvi vseh treh združenj občin - Skupnosti občin Slovenije (SOS), Združenja občin Slovenije (ZOS) in ZMOS. Ker pogoji za združitev še niso izpolnjeni, so se mestne občine odločile za izstop iz drugih dveh združenj, so sporočili iz ZMOS.

Tako bodo mestne občine delovale le v okviru svojega združenja, so še zapisali. Kljub temu si bodo še naprej prizadevali za tesno sodelovanje z drugima dvema združenjema in tudi končno združitev v enotno združenje občin. Prvi korak k temu je zagotovitev skupne pisarne, ki bo v prostorih Mestne občine Ljubljana.

Kot so izpostavili, so občine so na seji izrazile jasno stališče, da bi interese lokalne samouprave v odnosih z državo najbolj uspešno in učinkovito zastopalo enotno združenje občin.

Na seji, kjer je bila prisotna večina županov oziroma podžupanov mestnih občin, so poleg tega potrdili tudi letno poročilo ZMOS za leto 2016. Pomemben del aktivnosti v preteklem letu je predstavljalo vzpostavljanje mehanizma celostnih teritorialnih naložb, v okviru katerega so mestne občine upravičene do 139 milijonov evrov nepovratnih kohezijskih sredstev in kjer ZMOS nastopa v vlogi posredniškega organa za izbor operacij, so še sporočili.

ZMOS bo ob tem po uspešnem ustavnem sporu v kratkem pridobil tudi status reprezentativnosti, še naprej pa bo tudi zagovarjal interese mestnih občin pri pripravi sprememb zakonodaje, predvsem na področju financiranja občin kot tudi na drugih področjih, so poudarili.