c S

Turška opozicija zaradi referenduma še na sodišče v Strasbourg

26.04.2017 16:26 Ankara, 26. aprila (STA) - Glavna turška opozicijska stranka je danes napovedala, da bo rezultate referenduma o ustavnih spremembah, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, izpodbijala tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Republikanska ljudska stranka (CHP) je pritožbo na ESČP napovedala po torkovi zavrnitvi njihove pritožbe proti volilni komisiji. Turško upravno sodišče v Ankari se je v torek razglasilo za nepristojno razsojati v primeru.

CHP se je pritožila zoper odločitev volilne komisije na dan referenduma o ustavnih spremembah 16. aprila, da bodo veljale tudi glasovnice, ki ne bodo uradno zapečatene. V skladu s turško volilno zakonodajo bi morale biti vse glasovnice zapečatene, s čimer naj bi preprečili domnevne zlorabe.

Turška opozicija je želela tudi doseči, da zaradi nepravilnosti pri glasovanju do nadaljnjega ne bi objavili končnih uradnih izidov referenduma.

Na referendumu so sicer turški volivci z 51,4 odstotka glasov podprli ustavne spremembe, ki v Turčiji uvajajo predsedniški sistem. Turški predsednik Erdogan je kmalu po zaprtju volišč razglasil zmago tabora podpornikov ustavnih sprememb. Ustavne spremembe naj bi sicer polno zaživele z novembrom 2019.