c S

Predloga NSi o zdravstvenem varstvu in o starševskem varstvu končali zakonodajno pot

26.04.2017 15:23 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Predloga novel NSi o zdravstvenem varstvu in o starševskem varstvu sta po prvi obravnavi končali zakonodajno pot. Za sklep, da je predlog novele o zdravstvenem varstvu primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 19 poslancev, proti pa 47. Novela o starševskem varstvu je primerna za nadaljnjo obravnavo po mnenju 19 poslancev, 44 je bilo proti.

S predlogom novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je NSi že tretjič predlagala ureditev regresnih zahtevkov, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije terja od delodajalcev v primeru poškodbe, poklicne bolezni ali smrti delavca.

Predlagali so, da bi jih zavod uveljavljal le v primerih, ko bi škoda nastala zaradi velike malomarnosti delodajalca ali namerno. Regresne zahtevke pa bi omejili na 20-kratnik minimalne pokojninske osnove oziroma na približno 15.000 evrov.

V koaliciji pa so predlog ocenili kot neprimernega.

S predlogom novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pa je NSi želela odpraviti varčevalne ukrepe na tem področju. Po predlogu bi vrnili najvišjo višino izplačila starševskega nadomestila na raven pred sprejetjem varčevalnega zakona. Poleg tega bi odpravili omejitev pri višini starševskega dodatka in znova uvedli univerzalno pravico do pomoči ob rojstvu otroka in pravico do dodatka za veliko družino.

Vlada ni podprla predloga, saj poudarja, da morajo biti rešitve celostne.