c S

V Turčiji prijeli okoli 1000 domnevnih Gülenovih privržencev

26.04.2017 16:22 Ankara, 26. aprila (STA) - Turške oblasti so danes v veliki raciji po vsej državi prijele okoli tisoč domnevnih privržencev klerika Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan krivi za poskus državnega udara julija lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno je bilo v 81 turških provincah prijetih 1013 ljudi, je sporočil notranji minister Suleyman Soylu. Dodal je, da operacija še ni zaključena in s tem namignil, da bi se število prijetih lahko še povečalo.

V operaciji je sodelovalo okoli 8500 policistov. Samo v Istanbulu je bilo izdanih 390 pripornih nalogov, skupno po vsej državi pa 4672, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Od tega jih je 1448 sicer že zaprtih, tako da iščejo še 3224 ljudi, navaja agencija.

Turške oblasti pod vodstvom Erdogana obtožujejo Gülena in njegove privržence, da so organizirali julijski poskus državnega udara. Označujejo jih za teroristično organizacijo, čeprav Gülen zatrjuje, da gre za miroljubno organizacijo, ki zagovarja zmerni islam.

Tokratne racije po navedbah AFP tudi nakazujejo, da se čistke Erdoganovega režima tudi po potrditvi nove ustave na referendumu ne bodo ustavile. V devetih mesecih izrednega stanja, ki je bilo uvedeno po neuspelem puču, je bilo prijetih že okoli 47.000 ljudi. Ankara si želi prijeti tudi Gülena, ki od leta 1999 živi v izgnanstvu v ZDA, Washington pa njegovo izročitev Turčiji zaenkrat zavrača.