c S

Svetovni voditelji ob obletnici OPCW za dokončen pregon kemičnega orožja

26.04.2017 16:22 Haag, 26. aprila (STA) - Svetovni voditelji so danes ob obletnici Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu pozvali države sveta, naj prispevajo k dokončnemu pregonu kemičnega orožja. Združeni narodi so ob tem opozorili, da je ogrožen dosedanji napredek pri uničenju kemičnega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je na slovesnosti v Haagu pohvalil delo OPCW, ki praznuje 20. obletnico delovanja in je doslej uničil skoraj 95 odstotkov vseh zalog kemičnega orožja na svetu.

Hkrati je Guterres opozoril, da je v luči poročil o napadih s sarinom, iperitom in klorom med državljansko vojno v Siriji ogrožen "uspeh dveh desetletij".

"Na Bližnjem vzhodu se odmikajo od norm proti kemičnemu orožju. Nedavni napad v Siriji je grozljiv opomin te grožnje. Tovrstni zločini ne smejo ostati nekaznovani," je v videoposlanici opozoril generalni sekretar ZN.

Generalni direktor OPCW je ob tem danes opozoril, da delo organizacije v Siriji še ni končano in da organizacijo zelo skrbijo poročila o uporabi kemičnega orožja. Egipt, Izrael, Severno Korejo in Južni Sudan, zadnje štiri države, ki še niso podpisale konvencije o kemičnem orožju, je tudi pozval, naj se konvenciji nemudoma pridružijo.