c S

Za projekte socialnih partnerjev šest milijonov evrov

26.04.2017 15:11 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o podpori za javni razpis za sofinanciranje projektov socialnih partnerjev. Skupna višina sredstev za izvedbo razpisa, ki ga bo objavilo ministrstvo za delo, znaša šest milijonov evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 80 odstotkov oziroma 4,8 milijona evrov.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje predvidoma 12 projektov s ciljem krepitve usposobljenosti socialnih partnerjev v procesih socialnega dialoga, zlasti na področju politik trga dela in vseživljenjskega učenja, so sporočili z vladne službe.

Namen javnega razpisa je tako s sistematičnimi aktivnostmi v okviru podprtih projektov krepiti usposobljenost socialnih partnerjev za njihovo učinkovito sodelovanje pri oblikovanju javnih politik, ki so pomembne za trg dela, ter dvigniti kompetence socialnih partnerjev pri krepitvi pravne države in pravne stroke, kot je denimo mirno reševanje sporov.

Z razpisom želijo tudi krepiti vlogo socialnih partnerjev na področju vseživljenjskega učenja, mobilnosti oziroma migracij delavcev, upravljanja raznolikosti delavcev, pridobivanju znanja na področju neformalnega in priložnostnega učenja, kariernega svetovanja, poklicnega usposabljanja, dokvalifikacij in prekvalifikacij, varnosti in zdravja pri delu ter na področju spodbujanja sodelovanja delavcev pri upravljanju.

Namenjen je tudi krepitvi usposobljenosti socialnih partnerjev za vodenje učinkovitega socialnega dialoga na državni, panožni in podjetniški ravni v Sloveniji ter za učinkovito sodelovanje s socialnimi partnerji na ravni EU. Z razpisom želijo tudi krepiti vlogo socialnih partnerjev pri obveščanju, usposabljanju in ozaveščanju zaposlenih.

Vladna služba pričakuje, da bo v usposabljanje vključenih 90 zaposlenih v organizacijah socialnih partnerjev, od tega naj bi usposabljanje uspešno končalo vsaj 95 odstotkov vključenih.