c S

Vlada o gospodarskih temah

26.04.2017 14:01 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vlada je danes sprejela nacionalni reformni program 2017-2018 in program stabilnosti 2017, ki ju bo še ta mesec poslala v oceno Evropski komisiji. Seznanila se je s posledicami pozebe, ki je prejšnji teden prizadela Slovenijo, ter imenovala delovno skupino, ki bo pripravila načrt ukrepanja ob podobnih naravnih nesrečah.

Nacionalni reformni program 2017-2018 je srednjeročni načrt vlade o prioritetnih ukrepih in projektih za doseganje priporočil Evropskega sveta in ki so usmerjeni tudi v izpolnjevanje ciljev strategije Evropa 2020. Ključni cilji tudi v novem dveletnem obdobju ostajajo krepitev gospodarske rasti ter zasledovanje cilja stabilnosti javnih financ. Z reformnim programom je vsebinsko povezan progam stabilnosti, ki vključuje indikatorje doseganja nadaljnje javnofinančne konsolidacije do leta 2019.

Vlada se je seznanila s prvo informacijo o posledicah pozebe, ki je 20. in 21. aprila povzročila škodo na kmetijskih pridelkih na celotnem območju Slovenije. Po grobih ocenah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je škoda verjetno vsaj tako velika kot v lanskem aprilu, ko je bila ocenjena na 43 milijonov evrov. Vlada je imenovala delovno skupino, ki bo pripravila ukrepe za preprečevanje in blažitev posledic naravnih nesreč.

Vlada je izdala uredbo o določitvi vrednosti zapuščine za nepremičnine, ki so v lasti članov agrarne skupnosti. V njej piše, da je treba pri vrednosti nepremičnine, ki je predmet dedovanja, upoštevati boniteto zemljišč, dejansko rabo in omejitve pri upravljanju premoženja, ki je v skupni lastnini članov agrarne skupnosti. Uredba bo pripomogla k hitrejšemu reševanju dednih postopkov, ki so povezani z agrarnimi skupnostmi oz. posameznimi člani agrarnih skupnosti, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Vlada je pripravila odgovor na pobudo samostojnega podjetnika Dušana Bratuše in drugih za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Kot je zapisala, so določbe zakona skladno z ustavo ter jasno in nedvoumno razmejujejo tržni del pogrebne dejavnosti od javnega.

Vlada je družbo Telekom Slovenije določila kot zavezanca za obvezno organiziranje varovanja. Varovanje je dolžna organizirati, ker na področju telekomunikacij upravlja zmogljivosti, sisteme in njihove dele, ki so bistveni za vzdrževanje ključnih družbenih funkcij, zdravja, varnosti, zaščite, gospodarske in družbene blaginje ljudi ter katerih okvara ali uničenje bi imela resne posledice na nacionalno varnost države.

Vlada je sklenila predlagati državnemu zboru, naj za direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence imenuje Andreja Matvoza. Kandidat vodi agencijo že od 1. januarja 2016, če bo DZ predlog potrdil, pa bo petletni mandat nastopil 1. julija.

Ker je članici nadzornega sveta Javnega sklada RS za podjetništvo Sabini Koleša 20. februarja potekel mandat, je vlada za novega člana nadzornega sveta danes imenovala Jerneja Tovšaka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zaradi izteka mandata članu nadzornega sveta Hita Silvanu Križmanu 25. aprila je vlada za novega nadzornika imenovala Vasjo Medveščka.