c S

Južnokorejsko sodišče kaznovalo tamkajšnji Uber

26.04.2017 11:44 Seul, 26. aprila (STA) - Sodišče v južnokorejskem Seulu je kaznovalo tamkajšnjo podružnico ameriškega tehnološkega podjetja Uber zaradi izvajanja nezakonitih potniških prevozov. Uber je sicer svoje delovanje že prilagodil in sedaj v državi posluje legalno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uber je v Seulu začel delovati leta 2013 in naletel na besen odziv taksistov. Prav tako so se odzvale mestne oblasti, ki so trdile, da Uber s svojimi prevozi varnost potnikov postavlja pod vprašaj.

Tako je bila vložena obtožnica proti prvemu možu ameriškega podjetja Travisu Kalanicku in lokalni enoti podjetja v Južni Koreji. Obtoženi so bili kršenja zakonodaje o potniških prevozih.

Sodišče v Seulu je Uberju naložilo plačilo 10 milijonov vonov (okoli 8100 dolarjev) kazni. Kot je dodalo, je podjetje priznalo kršitve zakonodaje, a jih je pozneje odpravilo in sedaj posluje zakonito.

Ker se Kalanick ni pojavil pred sodiščem, je obravnava njegovega primera preložena.

Uber je na južnokorejski trg vstopil leta 2013. Na njem je nekaj časa ponujal tudi svojo storitev Uber X, aplikacijo, ki povezuje potnike z zasebnimi vozniki brez taksi licenc.

Po vložitvi obtožnice so to storitev opustili in sedaj ponujajo le luksuzno storitev Uber Black, storitev Uber Taxi in Uber Assist za gibalno ovirane. Vse omenjene storitve vključujejo le licencirane voznike.