c S

Ministrstvo optimistično glede razmer na trgu dela

26.04.2017 11:11 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Razmere na trgu dela so se v zadnjem času občutno izboljšale, kar je tudi posledica ukrepov ministrstva za delo, je na današnji novinarski konferenci poudarila resorna ministrica Anja Kopač Mrak. Napovedala je nadaljnje izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja in se zavzela za skrb za vse starostne skupine zaposlenih.

Kot je poudarila Kopač Mrakova, je po zadnjih podatkih v Sloveniji 91.696 registriranih brezposelnih, kar je 13 odstotkov manj kot pred enim letom. Raste tudi število delovno aktivnih. "Večje so tudi možnosti vključevanja v programe spodbujanja zaposlitev, manj pa je na novo prijavljenih brezposelnih oseb," je dodala ministrica.

Število prostih delovnih mest je po njenih besedah večje kot pred leti, zato se počasi približujemo točki, ko se bodo morali delodajalci soočiti s pomanjkanjem delovne sile. To je za zaposlene dobro, saj se bo odnos delodajalcev do zaposlenih po ocenah Kopač Mrakove moral spremeniti.

Posebej spodbudni so po besedah ministrice tudi trendi na področju zaposlovanja mladih do 29. leta starosti. "Konec decembra 2016 je bilo na zavodu registriranih 21.530 mladih brezposelnih, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2013. Stopnja registrirane brezposelnosti med mladimi do 25 let pa se je v tem obdobju znižala za 40 odstotkov," je izpostavila.

Pomemben je po njenih besedah tudi podatek, da se je s posredovanjem zavoda za zaposlovanje in ukrepi aktivne politike zaposlovanja lani zaposlilo 24.174 brezposelnih mladih, kar je tri odstotke več kot leta 2015.

Z ukrepi za brezposelne bodo nadaljevali tudi v prihodnje. V petih letih izvajanja jamstev za mlade bo za ukrepe namenjenih predvidoma okoli 300 milijonov evrov, je pojasnila Kopač Mrakova. Med aktualnimi programi je med drugim izpostavila usposabljanje na delovnem mestu, namenjeno usposabljanju in pridobivanju novih praktičnih znanj in kompetenc. Gre za enega najuspešnejših programov, saj je njegov rezultat v 70 odstotkih izhod na trg dela.

Na pobudo mladih so pripravili nov ukrep za trajno zaposlovanje mladih, ki prinaša subvencije v višini 5000 evrov za zaposlitev za nedoločen čas, dodatno pa izvajajo tudi dva ukrepa za mlade s področja pripravništev.

Kopač Mrakova je ob tem izpostavila, da se bo treba vedno bolj osredotočati tudi na starejše zaposlene. Pri tem je po njenih besedah ključno, da družba kot celota spremeni svoj odnos do starejših delavcev. Med ukrepi s tega področja je sicer izpostavila kompetenčne centre za razvoj kadrov in celovito podporo podjetjem za aktivno staranje delovne sile.

Pomen skrbi za starejše delavce in brezposelne je izpostavil tudi v. d. direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje Jurij Snoj. Poudaril je, da je med dolgotrajno brezposelnimi določen delež takšnih, ki se ne morejo zaposliti niti s pomočjo obstoječih ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Njim so namenjeni programi socialne aktivacije.

Pripravili so tudi aktivacijski dodatek, namenjen reševanju problematike manj izobraženih, ki se zaradi manjše razlike med socialnimi prejemki in plačo ne želijo zaposliti pred iztekom obdobja, v katerem so upravičeni do socialnih prejemkov. Tako jim država v primeru zaposlitve nekaj časa izplačuje 20-odstotni dodatek k plači.

Ministrica je tudi ponovila, da bi bilo zaradi nasprotovanja delodajalcev spremembam zakona o delovnih razmerjih te smiselno izvzeti iz paketa sprememb delovne zakonodaje. Se pa zavzema za to, da nadaljujejo pripravo sprememb zakona o inšpekciji dela in zakona o urejanju trga dela. Kot je dejala, si bo prizadevala za to, da s pogajanji končajo do konca maja.