c S

Svoboda medijev pod pritiskom tudi v demokratičnih državah

26.04.2017 09:58 Berlin, 26. aprila (STA) - Manevrski prostor za novinarje se zožuje povsod po svetu. Novinarjev ne omejujejo samo avtoritarne vlade in diktature, pač pa tudi demokratično izvoljeni politiki, izhaja iz seznama položaja medijev v posameznih državah, ki ga je pripravila organizacija Novinarji brez meja in so ga objavili danes. Slovenija je na seznamu na 37. mestu.

Novinarji brez meja so ocenili, da v "nobeni državi na Balkanu razmere za novinarje in medije niso boljše kot v Sloveniji", ki je na lanskem seznamu pristala na 40. mestu in tako tokrat za tri mesta izboljšala položaj.

Kot je ocenila organizacija, novinarji v Sloveniji lahko v glavnem poročajo svobodno, pri raziskovanju korupcije in drugih občutljivih temah pa lahko računajo na pritisk politike in vplivnih gospodarstvenikov. Kaznovanje obrekovanja sicer dopušča možnost, da se novinarji zaradi kritičnih prispevkov lahko znajdejo pred sodiščem. Si pa javna RTV in več zasebnih televizijskih postaj med seboj delijo televizijski trg.

Novinarji brez meja ob objavi seznama poudarjajo, da se položaj novinarjev in neodvisnih medijev po svetu poslabšuje. V avtoritarnih državah in diktaturah je odnos do medijev še naprej zaznamovan s cenzuro in preganjanjem, a tudi v demokratičnih državah so mediji vedno bolj pod pritiskom. V ZDA, na Poljskem, v Veliki Britaniji politiko pogosto javno omalovažujejo novinarje, so opozorili v Berlinu.

Na seznamu se je med poraženci znašla Turčija, ki je v primerjavi z lanskim letom zaradi vala represij po poskusu državnega udara minulo leto nazadovala za štiri mesta in je trenutno na 155. mestu. Prav tako se je položaj poslabšal na Madžarskem - ta država se je na letošnjem seznamu znašla na 71. mestu, kar je štiri mesta slabše kot lani. Poljska je pod desno konservativno vlado nazadovala kar za sedem mest in se sedaj na 54. mestu.

ZDA so nazadovale za dve mesti in so pristale na 43. mestu. Kot so opozorili Novinarji brez meja, se je v ZDA povečalo pravno preganjanje preiskovalnih novinarjev ter žvižgačev. Hkrati se je ameriški predsednik Donald Trump s svojim sistematičnim žaljenjem kritičnih medijev odmaknil dolgoletne tradicije, da so ZDA varuhu svobode medijev.

Na vrhu seznama držav, kjer so Novinarji brez meja položaj medijev označili kot dober, so Norveška, Švedska, Finska, Danska, Nizozemska in Kostarika.

Finska se je morala prvič po šestih letih odpovedati prvemu mestu na seznamu. Kot so utemeljili Novinarji brez meja, je morala javna radiotelevizija YLE konec lanskega leta očitno na pritisk premierja Juhe Sipilä zaustaviti svoje poročanje o domnevnih konfliktih interesov med politiki. Finančne oblasti so spomladi 2016 YLE ob grožnji hišnih preiskav tudi prisilile, da je predala vse panamske dokumente in z njimi povezane materiale.

Norveška, ki je napredovala za dve mesti, in Švedska, ki je napredovala za šest mest, sta to dosegli zaradi liberalnih pravil glede dostopa do informacij javnega značaja in zaščite novinarskih virov, so še pojasnili Novinarji brez meja.

Največje izboljšanje položaja so Novinarji brez meja zabeležili pri Italiji, ki je pristala na 52. mestiu in za 25 mest izboljšala svojo uvrstitev. Na drugi strani je Nikaragva, ki je zabeležila največji padec. Pristala je na 92. mestu in tako nazadovala za 17 mest.

Hrvaška je pristala na 74. mestu in je nazadovala za 11 mest. Pripadla ji je neslavna oznaka, da je država članica EU, kjer so se razmere glede svobode medijev najbolj poslabšale. Marca 2016 so tako na Hrvaškem odpustili generalnega direktorja javne radiotelevizije HTV in ga nadomestili s provladnim direktorjem. Lastništvo številnih zasebnih postaj je nepregledno, s čimer so zamegljene povezave med gospodarstvom in politiko. Prek podelitve licenc lahko država nadzoruje in obvladuje medije. Kriteriji za podelitev licenc so pogosto netransparentni. Novinarji na Hrvaškem imajo tudi nezadosten dostop do informacij državnih organov.

Med sosednjimi državami Slovenije je najbolje uvrščena Avstrija, ki je tudi v letošnjem seznamu ostala na 11. mestu. V Avstriji je na splošno dobra svoboda medijev. Vlada sicer vedno znova poskuša prek načrtne zasedbe določenih vodilnih mest pridobiti vpliv na javno radiotelevizijo ORF. Dnevniki so ostri tekmeci, predvsem v posameznih deželah pa večinoma obstaja samo eden regionalni časnik. Kritiki vladi očitajo, da je lani sprejeto protiteroristično zakonodajo zlorabila tudi za omejevanje svobode izražanja in medijev. Spodbujanje sovraštva do določene skupine prebivalstva je kaznovano z do dveletno zaporno kaznijo.

Na repu seznama Novinarjev brez meja so Kuba, Sudan, Vietnam, Sirija, Turkmenistan, Eritreja in kot zadnja na 180. mestu Severna Koreja. Eritreja prvič po več kot desetih letih ni več na zadnjem mestu.

V skoraj dveh tretjinah od 180 držav na seznamu so se razmere sicer poslabšale, ocenjujejo Novinarji brez meja, k temu pa je prispeval tudi razvoj v demokratičnih državah, kjer vedno znova prihaja do napadov politikov na novinarje, vlade krepijo pooblastila tajnih služb ter grozijo žvižgačem.

"Posebej grozljivo je, da tudi demokracije vedno bolj omejujejo neodvisne medije in novinarje, namesto da bi svobodo medijev čislali kot temeljno vrednoto," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predstavnik organizacije Michael Rediske.

Novinarji brez meja poskušajo s svojim seznamom oceniti stopnjo svobode za novinarje, medije, blogerje in medije v 180 državah. Osnova za pripravo seznama je vprašalnik o neodvisnem novinarskem delu, ki ga v 20 jezikih pošljejo novinarjem, znanstvenikom, pravnikom ter borcem za človekove pravice po vsem svetu.