c S

Obtožnica proti Rotniku še ni pravnomočna

26.04.2017 09:55 Celje, 26. aprila (STA) - Nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika je doletela prva obtožnica zaradi kraje dokumenta na Finančni upravi RS o njegovem premoženju. vendar pa obtožnica še ni pravnomočna, so danes za STA povedali na celjskem okrožnem sodišču.

Specializirano državno tožilstvo mu neuradno očita tatvino dokumentov in preprečitev dokazovanja, ker je davčne inšpektorje oviral pri ugotavljanju njegovega premoženjskega stanja, je nedavno poročala Pop TV. Za obe kaznivi dejanji mu grozi osem let zaporne kazni.

Na finančnem uradu Ljubljana naj bi po tistem, ko je prijavil svoje premoženje in zapisal, da ima v bančnem sefu 3,3 milijona evrov gotovine, dokument o tem odtujil iz davčnega spisa. S tem naj bi po poročanju omenjene televizije poskušal preslepiti inšpektorje pri odmeri davkov, pozneje pa naj bi oviral dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženje, kar sam zanika.

Rotnik namreč po navedbah Pop TV trdi, da izjave o trimilijonskem premoženju nikoli ni podpisal in da gre za ponarejen dokument. Pravi, da je prijavil le 300.000 evrov gotovine. Ni pa vedel, da je finančna uprava originalne listine že skenirala in jih poslala tudi celjskim kriminalistom.

Dacarji naj bi zaradi kraje dokumenta ovadili tudi njegovo odvetnico Varjo Holec, tožilci pa naj bi zdaj odstopili od kazenskega pregona zoper njo. Po informacijah televizije naj bi jo sicer že doletela nova sodna preiskava, ker sta z Rotnikom trdila, da je predložil dokumente o izvoru premoženja, ki naj bi prav tako izginili iz davčnega spisa. Dogodek je Rotnik celo prijavil policiji, vendar pa nihče od finančnih inšpektorjev ni ovaden.

Rotnik je vztrajal, da je predložil izjavo hrvaškega poslovneža Aleksandra Hrkača, ki naj bi potrdil, da je Rotniku že pred letom 2010 plemenitil denar z vlaganjem v vrednostne papirje na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Iz 400.000 mark naj bi zaslužil kar šest milijonov.

Zdaj je vse tri doletela sodna preiskava zaradi krive ovadbe, krive izpovedbe in preprečitve dokazovanja, saj naj bi preiskovalci ugotovili, da trgovanje z vrednostnimi papirji Rotniku ni prinašalo milijonskih dobičkov, ker takrat niso niti obstajali, je pred dnevi še navedel Pop TV.