c S

Trump na čelo tajne službe postavil upokojenega generala

26.04.2017 08:52 Washington, 26. aprila (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je na položaj direktorja tajne službe imenoval upokojenega generala marincev Randolpha Allesa, znanega pod vzdevkom "Tex", ki trenutno opravlja delo vršilca dolžnosti namestnika komisarja Službe za carine in zaščito meja.

Alles je pred upokojitvijo leta 2011 služil pri marincih skupaj 35 let. V zvezni Službi za carine in meje pa je nadziral tudi oddelek zračnih sil in marincev.

Tajna služba, ki se bori proti ponarejanju denarja in varuje predsednike ZDA potrebuje trdo roko, med drugim zaradi številnih škandalov v zadnjih letih, kot so pogosti skoki čez ograjo Bele hiše in spolni škandali s prostitutkami.

Položaj direktorja tajne službe je trenutno prazen, saj je marca odstopil Joseph Clancy. Težave agencije so prišle na dan v času predsednika Baracka Obame, ko je izbruhnil škandal o agentih iz predhodnice pred Obamovim obiskom v Latinski Ameriki, ki so se v hotelu zabavali s prostitutkami.

Zaradi tega in drugih škandalov je odstopila direktorica Julia Pierson, Obama je na položaj vrnil Clancyja, ki se je že prej upokojil, sedaj pa se bo znova.

Alles je zadnji v vrsti nekdanjih generalov, ki jih Trump postavlja na ključne položaje. Za svoje delo bo odgovarjal ministru za domovinsko varnost, prav tako upokojenemu generalu marincev Johnu Kellyju.