c S

V Bruslju danes ob Orbanovi navzočnosti o razmerah na Madžarskem

26.04.2017 08:48 Bruselj, 26. aprila (STA) - Razmere na Madžarskem bodo danes v Bruslju v ospredju pozornosti. Najprej bodo o tem razpravljali evropski komisarji, ki naj bi tudi odločili o odzivu na sporne ukrepe madžarske vlade pod vodstvom Viktorja Orbana. Nato bodo ob navzočnosti madžarskega premierja o tem razpravljali še na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Pred dvema tednoma je komisija izrazila zaskrbljenost zaradi razmer na Madžarskem ter napovedala, da jih bo do konca meseca podrobno preučila in odločila o ukrepih.

Sporen je nov visokošolski zakon, ki naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa.

Komisija je zaskrbljena tudi zaradi predloga zakona o tujem financiranju nevladnih organizacij, vprašanj s področja azila in nediskriminacije ter kampanje Ustavimo Bruselj.

Najprej bo o Madžarski razpravljal kolegij evropskih komisarjev, nato pa ob Orbanovi navzočnosti še evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Bruslju.

Ob robu plenarnega zasedanja je pričakovati tudi pogovore o vprašanju članstva Orbanove stranke Fidesz v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), saj se zaradi spornih ukrepov madžarskega premierja omenja možnost njene izključitve.

A konkretnih odločitev danes ni pričakovati, saj so pogovori o tem predvideni tudi v okviru vrha EPP, ki bo v soboto pred izrednim vrhom EU o brexitu.

Evropski parlament bo sicer danes na plenarnem zasedanju razpravljal tudi o razmerah v Turčiji, zlasti z vidika nedavnega referenduma o ustavnih spremembah, ki je okrepil položaj predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Odnosi EU in Turčije, tudi vprašanje ustavitve pristopnih pogajanj, bodo po pričakovanjih osrednja tema neformalnega zasedanja zunanjih ministrov unije konec tedna na Malti.