c S

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn v hudih težavah

26.04.2017 08:42 Washington, 25. aprila (STA) - Upokojeni general Michael Flynn, ki je po le slabem mesecu dni februarja zapustil položaj svetovalca za nacionalno varnost ZDA v vladi predsednika Donalda Trumpa, se je zaradi povezav z Rusijo znašel v hudih težavah in mu celo grozi zaporna kazen. Kongresniki so ugotovili, da ni ustrezno prijavil plačila za govor v Moskvi leta 2015.

Flynn je februarja ostal brez položaja, ker je lagal o svojih stikih z ruskim veleposlanikom v ZDA podpredsedniku Miku Penceu. Lagal je tudi drugim, vendar ga je Pence javno branil na televiziji potem, ko je od Flynna dobil zagotovila, da stikov ni bilo.

Odbor za vladni nadzor predstavniškega doma ameriškega kongresa je marca od Bele hiše in Pentagona zahteval določene dokumente o Flynnu, med njimi obrazec, s katerim je leta 2016 zaprosil za podaljšanje dostopa do zaupnih podatkov.

Flynn se je leta 2014 upokojil s položaja direktorja obrambne obveščevalne agencije (DIA), leta 2015 pa je v Moskvi opravil govor na prireditvi državne televizije RT, za kar je dobil 34.000 dolarjev honorarja.

Kongresniki obeh strank trdijo, da bi moral kot nekdanji visoki častnik pred govorom zaprositi za dovoljenje, sploh pa bi moral govor in plačilo navesti leta 2016 na obrazcu SF-86, s katerim je kot Trumpov svetovalec spet zaprosil za dostop do zaupnih podatkov. Dokumenti, ki jih je kongres dobil od Pentagona, kažejo, da tega ni storil.

"Kot nekdanji visoki častnik enostavno ne moreš jemati denarja od Rusije, Turčije in ne od koga drugega. Flynn je bil dolžan in obvezan, da pred prejemom plačila tuje vlade pridobi dovoljenje. Kaže, da je vzel denar na neprimeren način in za kršitev zakona obstajajo posledice," je dejal predsednik odbora za vladni nadzor Jason Chaffetz iz Utaha.

Vodilni demokrat v odboru Elijah Cummings iz Marylanda je dejal, da je zavestno ponarejanje ali prikrivanje informacij na obrazcu SF-86 kaznivo dejanje, ki predvideva do pet let zaporne kazni. Flynn je leta 2016 med drugim lobiral tudi za Turčijo.

Kongres namerava vso dokumentacijo poslati tudi v Pentagon, kjer se morajo odločiti o ukrepih. Še najmanj kar Flynna čaka je plačilo 34.000 dolarjev kazni ameriški vladi.

Upokojeni general je namreč predmet še drugih preiskav v zvezi z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, ki tečejo v kongresu in pravosodnem ministrstvu ZDA oziroma zveznem preiskovalnem uradu FBI. Bela hiša dogajanja uvodoma ni komentirala.