c S

Preiskovalna komisija za žilne opornice bo zaslišala nekdanje ministre za zdravje

26.04.2017 08:25 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Komisija DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, je danes sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse ministre za zdravje od leta 2009. Od takrat se je na zdravstvenem resorju vključno z aktualno ministrico Milojko Kolar Celarc zvrstilo sedem ministrov.

Od leta 2009 so bili ministri za zdravje Borut Miklavčič, Dorjan Marušič, Tomaž Gantar, Alenka Trop Skaza in aktualna ministrica Kolar Celarčeva. Poleg tega sta bila Karl Erjavec in Alenka Bratušek nekaj mesecev minister oz. predsednica vlade v funkciji ministra za zdravje.

Preiskovalna komisija je bila sicer ustanovljena pred letom dni, v tem času pa so zaslišali vrsto prič, med drugim direktorje in poslovne direktorje bolnišnic, ki so nakupovale žilne opornice, vodje nabav v teh bolnišnicah, nekatere člane razpisnih komisij, ter določene zdravnike, ki se ukvarjajo z vstavljanjem žilnih opornic.

Zgodba o preplačilih žilnih opornic sicer sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo opornice oz. t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini. V tem letu pa se je pokazalo, da se po bolnišnicah v Sloveniji odločajo za nakupe različnih žilnih opornic, pomembne so tudi razlike v nabavni ceni. Izkazalo se je tudi, da so v nekaterih bolnišnicah kupovali žilne opornice mimo javnih naročil.

Z nakupi žilnih opornic se ukvarjajo tudi kriminalisti, ki so komisijo tudi zaprosili za izročitev določene dokumentacije.