c S

Zveza prijateljev mladine kritična do predloga uredbe o zbiranju odpadkov

26.04.2017 08:12 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije je kritična do predloga uredbe o zbiranju odpadkov, ki je v javni razpravi. Družine, ki zbirajo odpadne surovine, da bi z zbranimi sredstvi svojemu otroku zagotovile dodatne zdravstvene terapije, tega po novem ne bodo mogle več početi, menijo. Svoje predloge rešitev so že posredovali na pristojno ministrstvo.

Zveza si kot humanitarna organizacija pri svojem delovanju pomaga z raznimi akcijami, ki vključujejo zbiranje in prodajo odpadnih surovin. V akciji Halo, si za to?, so denimo zbirali stare telefone in tako zbrali sredstva za pomoč otrokom in za financiranje projektov za mlade. Na terenu pa posamezniki in družine zbirajo papir in zamaške za financiranje dodatnih zdravstvenih terapij za otroke s posebnimi potrebami, ki jih zdravstvene zavarovalnice ne financirajo, so zapisali v zvezi.

Po predlogu bi bile družine z otrokom s posebnimi potrebami najbolj oškodovane, so opozorili. Veliko družin po njihovem pojasnilu zbira določene odpadne surovine. Na tak način pridobijo sredstva za dodatne zdravstvene terapije za svojega otroka, ki niso financirane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ampak jih morajo družine dodatno plačati.

Dodatne terapije omejijo razvoj bolezni, kar otroku in njegovi družini omogoči bolj kakovostno življenje. Glede na besedilo uredbe v javni razpravi pa bi se ta praksa družin preprečila in marsikatera ne bi imela možnosti za izboljšanje kakovosti življenja za svojega otroka, so dodali.

Zveza, ki je svoje pomisleke že poslala ministrstvu za okolje in prostor kot pripravljavcu uredbe, nadalje opozarja, da so desetletja načrtnega zbiranja pripomogla k temu, da so cele generacije mladih vzgojene z ekološko zavestjo. "Zaradi motiviranosti k zbiranju in odprodaji odpadnih surovin se je občutno izboljšala tudi slika našega okolja," so zapisali. Po predlogu uredbe pa bi bil po njihovi oceni zaman ves trud, ki so ga leta vlagali v generacije.

Predlog uredbe, ki je v javni razpravi do 3. maja, določa dejavnost in naloge obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov ter vrste komunalnih odpadkov, ki so predmet izvajanja te javne službe.

Izločitev čim večjega deleža odpadkov, primernih za recikliranje, iz toka mešanih komunalnih odpadkov je po opozorilu ministrstva posebej pomembno zaradi doseganja ciljev glede deležev recikliranja in predelave komunalnih odpadkov. Cilji so predpisani na podlagi posameznih direktiv Evropske unije, ki urejajo ravnanje s temi odpadki.