c S

Vlada potrjuje načrte za reforme in javnofinančne ukrepe

26.04.2017 08:55 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala osnutka nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti, ki skupaj predstavljata temeljni strateški okvir razvoja Slovenije. Oba dokumenta bo predvidoma tudi potrdila, saj ju mora tako kot ostale članice EU najpozneje do konca aprila poslati v Bruselj.

Nacionalni reformni program navaja prioritete, ključne projekte in zakonske podlage za doseganje ciljev v vsakokratnem dveletnem obdobju. V njem vlada kot ključne cilje še naprej izpostavlja krepitev gospodarske rasti in stabilnost javnih financ.

Dokument kot ključne ukrepe za dolgoročno stabilnost javnih financ navaja strukturne reforme, kot sta zdravstvena reforma in sistem dolgotrajne oskrbe. Napoveduje tudi pripravo zakonskih sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji.

Vlada se je že lotila tudi priprave sprememb financiranja občin, napoveduje sprejem večletnega dogovora o plačah v javnem sektorju ter pripravlja ukrepe za bolj učinkovito porabo sredstev za transferje posameznikom in gospodinjstvom.

V pripravi je prenovljena gradbena in prostorska zakonodaja, vlada načrtuje nove ukrepe na trgu dela, podjetja pa lahko pričakujejo zmanjšanje administrativnih oz. zakonodajnih bremen ter lažji dostop do financiranja. Nacionalni reformni program navaja tudi vrsto investicij, ki bodo spodbudile razvoj Slovenije, kot je denimo drugi tir Divača-Koper.

Dopolnjuje ga program stabilnosti, v katerem vlada v okviru fiskalnih zmožnosti finančno ovrednoti prioritete iz reformnega programa.

Odziv Evropske komisije na oba dokumenta je mogoče pričakovati v drugi polovici maja, v njem pa bo za vsako od članic pripravila oceno in morebitna priporočila, o katerih nato razpravljajo tudi finančni ministri članic unije.

Na dnevni red seje sta uvrščena tudi predlog uredbe o sofinanciranju doktorskega študija, s katero se usklajuje sistemsko drugačen in bolj stabilen način sofinanciranja doktorskega študija, in predlog uredbe o oblikovanju cen učbenikov, s katero se še naprej ohranja neposredni nadzor nad cenami učbenikov.