c S

Poslanci bodo zaključili aprilsko zasedanje

26.04.2017 11:54 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Poslanci bodo danes na zadnji dan aprilskega zasedanja opravili splošno razpravo o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in predlogu sprememb zakona o starševskem varstvu, ki ju je vložila NSi. Na predlog SDS pa bodo razpravljali tudi o predlogu priporočila v zvezi z ukrepi vlade glede migrantske problematike.

Poslanska skupina NSi je v DZ vložila več sprememb zakonov, v katerih predlagajo sprostitev ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Predlog sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih tako predvideva vrnitev najvišje višine izplačila starševskega nadomestila na raven pred sprejetjem Zujfa, odpravo omejitve višine starševskega nadomestila in višine starševskega dodatka, ponovno uvedbo univerzalne pravice do pomoči ob rojstvu otroka in pravice do dodatka za veliko družino ter ponovno uvedbo rednega usklajevanja nadomestil preživnin.

Z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa v NSi predlagajo rešitev glede odškodninske odgovornosti delodajalca, ko pride do poškodbe pri delu ali poklicne bolezni zaradi neupoštevanja predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu. Za oba predloga so zahtevali, da DZ opravi splošno razpravo. Vlada predlogov NSi ne podpira.

Poslanci bodo danes na predlog SDS razpravljali tudi o priporočilu vladi v zvezi z migrantsko problematiko. Z njim naj bi vlado pozvali, naj dosledno spoštuje ustavna načela in ilegalnih migrantov ne postavlja v privilegiran položaj. Poleg tega so želeli vladi predlagati okrepitev aktivnosti za preprečitev možnega velikega povečanja ilegalnih migrantov. Ker je matični odbor priporočila zavrnil, DZ o tem danes ne bo glasoval, ampak le opravil razpravo, za katero je rezerviranih približno pet ur.