c S

Državni svetniki na izredni seji o vetu na zakon o drugem tiru

26.04.2017 08:53 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Državni svetniki bodo na zahtevo interesne skupine lokalnih interesov na današnji izredni seji odločali o odložilnem vetu na zakon o drugem tiru, ki ga je minuli četrtek potrdil DZ. Svetniki bodo veto najverjetneje izglasovali, kar bo pomenilo, da bodo morali poslanci ponovno odločati o zakonu in ga potrditi z absolutno večino.

Kot je zapisano v predlogu odložilnega veta, zakona o drugem tiru Divača-Koper ne morejo podpreti, saj gre za enega ključnih infrastrukturnih projektov v Sloveniji, ki zahteva premišljene rešitve za njegovo realizacijo, a jih zakon ne vsebuje.

V okviru postopka sprejemanja zakona je že komisija državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj opozorila, da po njihovem mnenju nujen postopek ni zagotovil zadostnega časa za razrešitev vseh odprtih vprašanj in dilem ter posledično odpravo vseh pomanjkljivih rešitev.

V predlogu odložilnega veta je interesna skupina izpostavila dvome glede financiranja projekta, sodelovanja Madžarske v projektu, menijo tudi, da bi morala družba 2TDK, ki jo je za vodenje projekta ustanovila vlada, namesto omejene odgovornosti nositi neomejeno odgovornost za opravljanje svojih nalog.

Če bodo svetniki veto podprli, bo moral DZ o zakonu ponovno odločati, pri čemer pa bo moral zakon potrditi z absolutno večino. Odločitev poslancev bo nato dokončna.

Državni svetniki bodo predvidoma odločali tudi o predlogu veta na zakon o vajeništvu, ki so ga v torek sprejeli poslanci. Državni svetnik Alojz Kovšca, ki je za STA potrdil, da bo vložil predlog za veto na zakon, meni, da je zakon nepregleden, da meša strokovni pristop s pedagoškim in andragoškim ter da meša različne socialne kategorije - zaposlene, brezposelne in otroke.