c S

Turško sodišče zavrnilo pritožbo opozicije proti volilni komisiji

25.04.2017 15:17 Istanbul, 25. aprila (STA) - Turško upravno sodišče v Ankari je danes z veliko večino zavrnilo pritožbo največje opozicijske stranke proti volilni komisiji v zvezi z nedavnim referendumom o ustavnih spremembah. Sporočilo je, da ni pristojno za ta primer, ter dodalo, da bodo obrazložitev objavili kasneje, poročanje turške tiskovne agencije Anadolu povzema nemška dpa.

Republikanska ljudska stranka (CHP) se je na sodišču pritožila zoper odločitev volilne komisije na dan referenduma o ustavnih spremembah 16. aprila, da bodo veljale tudi glasovnice, ki ne bodo uradno zapečatene. V skladu s turško volilno zakonodajo bi morale biti vse glasovnice zapečatene, s čimer naj bi preprečili domnevne zlorabe.

Turška opozicija je želela tudi doseči, da zaradi nepravilnosti pri glasovanju do nadaljnjega ne bi objavili končnih uradnih izidov referenduma.

Predstavniki CHP so se po odločitvi sodišča že sešli na srečanju v Ankari o prihodnjih korakih v zvezi z referendumom. V preteklosti so omenjali možnost pritožbe na ustavno sodišče, a vlada je že opozorila, da bodo vse pritožbe nične.

Na referendumu 16. aprila so turški volivci z 51,4 odstotka glasov podprli ustavne spremembe, ki predsedniku države dajejo večje pristojnosti. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je kmalu po zaprtju volišč razglasil zmago tabora podpornikov ustavnih sprememb.