c S

Cerar ima zagotovila, da pri postopkih nabave ograje ni bilo nepravilnosti

25.04.2017 14:15 Ljubljana, 25. aprila (STA) - O postopkih glede izbire dobaviteljev za postavitev ograje na meji predstavniki vlade ne želijo govoriti, saj dokumenti v zvezi s tem nosijo oznako tajnosti. Premier Miro Cerar ima sicer, kot je dejal, trenutno zagotovila, da pri teh postopkih ni bilo nepravilnosti.

"Dokler je oznaka interno, o tem ne smem govoriti. Tisti, ki je to oznako postavil, in sam je nisem, bo moral oceniti, kdaj in kako jo bo umaknil," je pred današnjim srečanjem vrha koalicije za medije pojasnil Cerar.

"Če je karkoli spornega, bi bilo prav, da se te oznake umaknejo," pa je dejal zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Sicer pa te postopke, kot pravi, težko komentira in meni, da je minister za gospodarstvo tisti, ki najbolje ve, kako so potekala ta naročila.

A je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal le: "Domišljija še kar naprej". Tudi glede oznake tajnosti bi bilo treba po njegovih besedah vprašati koga drugega.

Zaradi sumov o nepravilnostih pri nabavi ograje je namreč slišati pozive, da se z dokumentov, povezanih s tem, umakne oznaka tajnosti interno. Tudi v Zavezništvu so danes napovedali, da bodo znova vložili zahtevo za sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Po besedah predsednice stranke Alenke Bratušek bodo znova predlagali umik oznake tajnosti z dokumentov, saj obstaja utemeljen sum, da so bila za nakup žične in panelne ograje zlorabljena javna sredstva.

Časnik Dnevnik pa je pred dnevi poročal, da naj bi minister za gospodarstvo ustno pooblaščal zavod za blagovne rezerve za izvedbo nakupov, dobavitelji so ponudbo oddali celo pred sklepom o začetku postopka naročila, nekateri dokumenti pa naj bi bili ponarejeni.