c S

Britanski laburisti za opustitev premierkinega načrta za brexit

25.04.2017 14:15 London, 25. aprila (STA) - Britanski laburisti so danes napovedali, da bodo v primeru zmage na predčasnih splošnih volitvah 8. junija opustili "nepremišljen načrta" premierke Therese May za izstop Velike Britanije iz EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamemo v izgradnjo novih odnosov z EU, pri čemer Velika Britanija ne bi bila članica povezave, ampak njena partnerka," je pojasnil poslanec laburistov in minister v senci za brexit Keir Starmer. "Naše prioritete pri tem so delovna mesta, gospodarstvo ter ohranitev ugodnosti enotnega trga in carinske unije."

Mayeva je napovedala izstop Velike Britanije iz enotnega trga in carinske unije, v volilnem programu pa naj bi razkrila načrt za omejitev priseljevanja iz EU in tretjih držav. Laburisti se po besedah Starmerja strinjajo, da je treba spremeniti pravila glede priseljevanja, a menijo, da to ne bi smela biti glavna prednostna naloga.

Kot je še dejal Starmer, nameravajo laburisti zagotoviti, da lahko državljani EU v Veliki Britaniji živijo v gotovosti, da brexit ne bo vplival nanje. Mayevi pa je očital, da želi osamiti Veliko Britanijo od najtesnejših partneric ter skleniti trgovinske sporazume z vsemi državami, ki bi se pogovarjale z njo.