c S

V Arkansasu usmrtili dva zapornika

25.04.2017 11:16 Little Rock, 25. aprila (STA) - Ameriška zvezna država Arkansas je v ponedeljek zvečer usmrtila na smrt obsojena zapornika, potem ko so sodišča zavrnila njuni zadnji pritožbi. Tako Jack Jones kot Marcel Williams sta bila v 90. letih minulega stoletja obsojena posilstva in umora. Gre za prvo usmrtitev dveh zapornikov na isti dan po letu 2000.

Jones je leta 1995 posilil in ubil žensko ter skušal umoriti še njeno 11-letno hčerko. Kriv je bil tudi podobnega posilstva in umora na Floridi. V zaporu je zbolel za diabetesom, zaradi česar so mu amputirali nogo.

Odvetniki Williamsa so takoj po Jonesovi usmrtitvi vložili še zadnjo pritožbo, češ da se postopek ni dobro odvil, saj naj bi bilo med drugim potrebnih kar 45 minut za ustrezno namestitev žilnega katetra. Williams tehta skoraj 200 kilogramov in njegovi odvetniki so trdili, da bi zaradi tega na njem težko našli ustrezno žilo.

Odvetniki države so argumente odvetnikov označili za povsem neutemeljene, saj naj bi vse potekalo regularno. Celoten proces naj bi trajal le 14 minut. Jonesove zadnje besede so bile izraz obžalovanja za storjene zločine.

Williams je leta 1994 ugrabil, posilil in ubil 22-letnico, kasneje pa je ugrabil in posilil še dve drugi ženski. Dejanja je priznal šele marca letos.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je sprva načrtoval štiri dvojne usmrtitve v 11 dnevih do konca aprila, ker 30. aprila poteče rok trajanja enemu od treh sredstev, ki se uporabljajo pri usmrtitvah. Sodišča so tri usmrtitve ustavila, prejšnji teden pa so kot prvega po 12 letih usmrtili Ledella Leeja.

Svet Evrope je po usmrtitvah v Arkansasu pozval ZDA, naj prenehajo izvajati smrtno kazen. Tri usmrtitve v le nekaj dneh po 12 letih premora so skrb vzbujajoče in v nasprotju z globalnim trendom odprave tega nehumanega in zastarelega kaznovanja, so poudarili v Strasbourgu. "Pozivamo ZDA, opazovalko v Svetu Evrope, naj se vzdrži novih usmrtitev," so pozvali.