c S

Policija: Za uporabo strelnega orožja v Tržiču policist imel podlago v zakonu

25.04.2017 10:38 Tržič, 25. aprila (STA) - Na kranjski policijski upravi so raziskali okoliščine napada na policista v Tržiču, v katerem je policist uporabil strelno orožje in izstrelil opozorilni strel. Ugotovili so, da so se policijska pooblastila v postopku stopnjevala od najmilejših do strožjih, za izvedbo vseh ukrepov oziroma prisilnih sredstev pa je imel policist podlago v zakonu.

Na kranjski policijski upravi so pojasnili okoliščine dogodka, ki se je zgodil v Tržiču 17. aprila. Kot so zapisali, se je prvi izmed osumljencev policistoma uprl v povsem rutinskem postopku ugotavljanja identitete. To je storil že na samem začetku policijskega postopka, njegova dejanja pa so v zelo kratkem času postala zelo intenzivna in so se iz nedostojnega in drznega vedenja stopnjevala tudi v odrivanje enega od policistov in udarce. Policista sta zato uporabila plinski razpršilec. Proti osumljencu ga je naprej uporabil eden, potem pa oba policista. Kljub temu je osumljenec policista uspel lažje poškodovati, po dejanju pa je s kraja pobegnil.

V tem delu postopka sta policista uporabila več pooblastil, med njimi ugotavljanje identitete, zbiranje obvestil, večkrat pa tudi opozorila in ukaze, šele nazadnje pa sta uporabila plinski razpršilec. Policista sta pooblastila stopnjevala od najmilejših do strožjih, vendar na osumljenca niso imela učinka, pojasnjujejo na PU Kranj.

Potem ko je osumljenec pobegnil, je poškodovani policist zaprosil za zdravniško pomoč. Medtem ko je zdravnica v reševalnem vozilu zaradi učinka rabe plinskega razpršilca oskrbovala drugega policista, je prvi poškodovani policist sedel v službenem vozilu, osumljenec pa se je vrnil še z drugim napadalcem.

Oba sta zelo hitro obstopila policijski avtomobil in policista v službenem vozilu silovito napadla. Njun napad je bil zelo intenziven, nasilje sta zelo hitro stopnjevala, vmes sta policistu grozila, da ga bosta ubila in ga s silo tudi vlekla iz vozila, da bi z njim fizično obračunala. Silovitih udarcev se je policist poskušal braniti s telesno silo, ko pa je uvidel, da je ogroženo njegovo življenje in da napada drugače ne more odvrniti je po opozorilu, da bo streljal, v edino možno varno smer izstrelil opozorilni strel. Edino to je imelo učinek na napadalca, saj sta z napadom takrat prenehala in s kraja pobegnila, so še pojasnili policisti.

Glede na zbrana obvestila sta osumljenca to storila iz maščevanja zaradi sicer upravičene rabe plinskega razpršilca v prvem delu policijskega postopka. Trdila sta namreč, da je bil zaradi tega poškodovan otrok, s katerim je bil osumljenec takrat na kraju.

Komisija policije je poleg ostalih pooblastil v mejah pristojnosti preverila tudi ta del postopka in ugotovila, da proti otroku v nobenem delu ni potekala nobena aktivnost in da v dogodku ni bil poškodovan. Plinskega razpršilca namreč policista nista uporabila proti otroku, pač pa proti osumljencu, a policisti dopuščajo možnost, da zaradi hlapenja dražilne snovi ali vpliva vetra pride do lažjega draženja oči oseb, ki so se nahajale v bližini.

Oba osumljenca so po dogodku prijeli v neposredni bližini, ju pridržali in s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico. Ta je zanju odredila hišni pripor, moška pa sta utemeljeno osumljena treh uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Eden od njiju je osumljen preprečitve uradnega dejanja, oba pa sta osumljena še napada na policista.

Napadalca v dogodku nista bila poškodovana, eden od policistov pa je utrpel več ran po glavi, obrazu in drugih delih telesa, so še pojasnili na PU Kranj.