c S

Protesti v Venezueli zahtevali nove smrtne žrtve

25.04.2017 08:50 Caracas, 25. aprila (STA) - V Venezueli je v ponedeljek na protivladnih protestih prišlo do novih izgredov, v katerih so bili ubiti najmanj trije ljudje. S tem se je število smrtnih žrtev protestov, ki proti predsedniku Nicolasu Maduru potekajo že več kot tri tedne, povzpelo na 24, so sporočile oblasti v Caracasu.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal državni branilec Tarek William Saab, je bilo več ljudi tudi poškodovanih, med njimi tudi številni huje, ki so "med življenjem in smrtjo".

Tri smrtne žrtve so zahtevali protesti na zahodu države. En človek je bil ubit med sicer mirnimi protesti v mestu Merida, ko ga je nekdo ustrelil. Šlo naj bi za provladnega protestnika. V tem mestu je bil potem ubit še en človek, tretji pa je umrl v protestih v bližnjem mestu Barinas.

Do hudih izgredov je prišlo v vzhodnem Caracasu, ko so protestniki blokirali glavne prometnice v mestu. Na cesti so polili gorivo in ga zažgali. Pri tem sta zgorela tudi dva vladna tovornjaka, zatem pa je posredovala policija, poroča AFP.

Na drugem koncu Caracasa so protestniki policiste obmetavali z granitnimi kockami in kamenjem in policija je posredovala s solzivcem.

Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi na drugih mestih v prestolnici, ti protesti pa so potekali večinoma mirno, še poroča AFP.

Protesti v državi se vrstijo že več kot tri tedne, minulo sredo pa so postali še posebej množični. Udeležilo se jih je več milijonov ljudi.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.