c S

Jeseniška deklica si poškodb po mnenju izvedenca ni mogla povzročiti sama

25.04.2017 08:38 Kranj, 24. aprila (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki sta obtožena, da naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico, da je ta umrla. Sodni izvedenec medicinske stroke Anton Lah je danes na sojenju dejal, da si deklica si poškodb ni mogla povzročiti sama, na spletu poroča Večer.

Lah je povedal še, da je deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov. Zadnja poškodba, ki je povzročila akutni hematom, je nastala dan ali dva preden so deklico v zelo slabem zdravstvenem stanju pripeljali v bolnišnico.

"Zlomljena ključnica zelo boli, prav tako zlomljena rebra, zato ne verjamem, da nihče ne bi opazil, da je deklica poškodovana. Prav tako se je dekličino stanje moralo spremeniti že po prvi poškodbi glave, ki je imela za posledico kronični hematom možganov," je dodal po poročanju Večera.

Drugi izvedenec, patolog Armin Alibegović je medtem povedal, da je deklica umrla zaradi hudih poškodb možganov. Po njegovem je do zloma dekličine ključnice prišlo nekaj tednov pred njeno smrtjo, za poškodbo pa ni bilo poskrbljeno.

Obtožena je sicer povedala, da si je deklica ključnico poškodovala, ko je padla s trampolina. Alibegović pa je izpostavil, da bi deklico morali takrat pripeljati v bolnišnico, še navaja časnik.

Glede poškodb, ki so bile najdene po dekličini smrti, je sicer Lah dejal, da so najverjetneje nastale ob udarcu ob nek trd predmet, ali ko jo je nekdo udaril s pestjo ali brcnil z nogo.

Obtožena se zagovarjata za več kaznivih dejanj, ki so posledično privedla do smrti dveletne deklice. Lani naj bi ji povzročila več lažjih poškodb po telesu, hudo poškodbo glave, ki je povzročila dekličino smrt, prav tako naj bi jo pred smrtjo večkrat zanemarjala, puščala samo doma in jo trpinčila.

Vse očitke iz obtožnice zanikata, v glavnem pa krivdo valita drug na drugega in pokojno deklico. Njena mati je na sojenju pripovedovala, da se je deklica sama večkrat poškodovala. Dekličin očim pa je pripovedoval, da se je deklica pogosto, če je bila nezadovoljna, z glavico udarjala ob tla ali radiator.

Portal Siol.net medtem poroča, da se Alibabićeva po besedah njene odvetnice Darje Roblek s centrom za socialno delo dogovarja za stike s sinom, ki ga je rodila v priporu pred dobrim mesecem dni. Center za socialno delo ji je novorojenčka odvzel že v porodnišnici. "Za nekaj ur naj bi ji ga pripeljali v pripor. Kot mi je povedala obdolžena, naj bi to začeli že ta ali prihodnji teden," je po današnji obravnavi dejala odvetnica.

Sojenje na kranjskem okrožnem sodišču se bo nadaljevalo 8. maja z zaslišanjem prič, navaja Večer.