c S

ZDA s sankcijami proti Siriji zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem

25.04.2017 08:36 Washington, 24. aprila (STA) - Ameriška administracije je uvedla sankcije proti predstavnikom sirskega režima zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem v Siriji v začetku meseca, je danes v Washingtonu sporočilo ministrstvo za finance. Ministrstvo je 271 zaposlenim na sirskem centru za znanstvene študije in raziskave (SSRC) zamrznilo vse premoženje v ZDA.

Posameznikom in podjetjem v ZDA je tudi prepovedalo sodelovanje z njimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Washingtona naj bi bil SSRC odgovoren za proizvodnjo kemičnega orožje, ki so ga uporabili v napadu. V domnevnem kemičnem napadu na ozemlje pod nadzorom upornikov v provinci Idlib 4. aprila je umrlo 87 ljudi, med njimi številni otroci. Zahod je odgovornost za napad pripisal sirskemu režimu pod vodstvom Bašarja al Asada. ZDA so v odgovor na napad 7. aprila izstrelile 59 raket na sirsko vojaško letališče.

"Te obsežne sankcije ciljajo na znanstveni podporni center zaradi podpore grozljivemu napadu s kemičnim orožjem sirskega diktatorja Bašarja al Asada na nedolžne civiliste, moške, ženske in otroke," je v sporočilu za javnost zapisal Steven T. Mnuchin. Dodal je, da ZDA pošiljajo močno sporočilo s tem dejanjem, in sicer, da je celoten Asadov režim odgovoren za očitne kršitve človekovih pravic, in z namenom, da preprečijo tovrstna barbarska dejanja.

Ameriško ministrstvo za finance je že januarja letos uvedla sankcije proti 18 sirskim predstavnikom.