c S

Že letos 20 milijonov evrov stroškov z zdravstvene blagajne na državni proračun

25.04.2017 08:23 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Predlog zakona o zdravstvenem varstvu predvideva, da se bodo odhodki državnega proračuna na letnem nivoju povečali za 238,4 milijona evrov, od tega 103,5 milijona evrov na račun prenosa stroškov za financiranje terciarja, specializacij in pripravništva z zdravstvene blagajne. Ta prestop bo postopen, že letos bodo prenesli 20 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje je z ministrstvom za finance že uskladilo začetek prenosa financiranja nezdravstvenih vsebin, to so specializacije, pripravništva in terciar I, z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na državni proračun. Ti stroški so lani znašali 102,2 milijona evrov. Prenos bo postopen, začeli pa bodo še letos, ko bodo prenesli 20 milijonov evrov. Državni proračun bo vse obveznosti prevzel do leta 2021, so v odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša (ZL) pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Večje finančne posledice za državni proračun v višini 45 milijonov evrov na leto so predvidene tudi z uveljavitvijo omejitev trajanja in višine pravice do nadomestila plače, ki bodo po predlogu zakona uveljavljene leta 2020. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, gre pri tem za primere bolniške odsotnosti, ki trajajo nad eno leto. Predlog zakona namreč določa, da lahko začasna nezmožnost za delo ter s tem denarno nadomestilo traja neprekinjeno največ 12 mesecev oz. s prekinitvami v dveh letih največ 18 mesecev.

Kot navajajo na ministrstvu, je v primeru bolniške odsotnosti nad enim letom predvideno, da preide breme izplačila nadomestila iz ZZZS na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), kjer bi ta sredstva v obliki transferja nakazal proračun.

Kot so navedli na ministrstvu, bodo s postopnimi prenosi obveznosti na državni proračun v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi sproščena sredstva ZZZS, ki se bodo lahko usmerila v izvajanje zdravstvenih storitev.

Poleg tega bo na račun poenotenja prispevne stopnje v zdravstveni blagajni, kar je tudi predvideno v predlogu zakona, na leto 73,17 milijona evrov več sredstev.

Na ministrstvu nameravajo s predlogom zakona ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in namesto tega uvesti zdravstveno nadomestilo, ki bo znašalo med 20 in 75 evrov mesečno namesto sedanjih 28 evrov. Na ta način nameravajo zbrati toliko, kolikor se sedaj s prispevki dopolnilnega zavarovanja. Tako bo po njihovih izračunih zbranih 472 milijona evrov.

Ob tem so na ministrstvu opozorili, da so obratovalni stroški dopolnilnih zavarovalnic v lanskem letu znašali 54,66 milijona evrov, ta sredstva pa se bodo po novem usmerila v financiranje zdravstvenih storitev.

Na vprašanje, zakaj ministrstvo predlaga lestvico za plačilo nadomestila, ki je progresivna samo v absolutnem znesku, ne pa tudi v relativnem kot delež od plače, pa so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da so predlagano lestvico za plačilo zdravstvenega nadomestila usklajevali z ministrstvom za finance.

"Ocenjujemo, da je progresivna lestvica v absolutnem smislu zmerna in je posledica dogovarjanj, pri čemer je bilo izpostavljeno, da bi povečanje obremenitve negativno delovalo na produktivnost višje strokovno izobraženih zaposlenih in bi dodatne obremenitve lahko izničile učinke t. i. mini davčne reforme," so zapisali.

Ministrstvo za zdravje pripravlja še dodatne izračune v zvezi z nadomestitvijo sredstev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jih bo predstavilo po uskladitvi z ministrstvom za finance in koalicijo.