c S

NČR ugotavlja kršitve kodeksa pri poročanju o zadevi Ornig in družinski tragediji v Mariboru

25.04.2017 08:19 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Novinarsko častno razsodišče (NČR) je ugotovilo, da je v primeru Anže Voh Boštic proti odgovornemu uredniku Portala Plus Dejanu Steinbuchu in nepodpisanemu avtorju, urednik kršil novinarski kodeks. Časniki Večer, Dnevnik in Slovenske novice pa so kršili kodeks pri poročanju o dogodku, da je starejši moški v Mariboru ustrelil svojo partnerko.

Kot so danes sporočili iz društva novinarjev, je novinar portala Pod črto Anže Voh Boštic trdil, da so bili v članku z naslovom Tetra-biznis: Zakaj hočejo Američani poslušati našo policijo, posredniki pa zapravljati vaš denar, ki je bil objavljen 10. januarja na Portalu Plus, kršeni 1., 2., 3. in 4. člen Kodeksa novinarjev Slovenije. Pritožbo je podal zoper nepodpisanega avtorja in odgovornega urednika portala Dejana Steinbucha.

Po prepričanju Voh Boštica je nepodpisani avtor članka kodeks kršil z impliciranjem, da je bilo poročanje o zadevi Tetra-Orning nepravilno in zavajajoče. Avtor članka na Portalu Plus je med drugim zapisal, da po njihovih preverjenih informacijah odgovorni na ministrstvu za notranje zadeve natančno vedo, kaj se je v primeru Ornig dogajalo, ko gre za domnevni vdor v omrežje tetra, in da jim je prav tako zelo jasna vloga novinarja Anžeta Voha Boštica.

Steinbuch, ki je prevzel odgovornost za očitane kršitve in ni razkril identitete avtorja, je v odgovoru na vse očitke navedel, da so pri pisanju članka o Tetri pridobili odgovore tudi od ministrstva za notranje zadeve. Zavrnil je vse očitke o kršitvah omenjenih členov.

NČR je presodilo, da je Steinbuch kršil 1. člen kodeksa, ker z ničemer ne dokazuje obstoja in resničnosti vsebine dopisa ministrstva za notranje zadeve, na katerega se sklicuje. Prav tako je po mnenju NČR avtor kršil 3. člen, ker ni pridobil odziva na hude obtožbe, in sicer da naj bi pritožnik Voh Boštic pisal nepravilno in zavajajoče.

Po navedbah društva novinarjev je NČR ugotovilo tudi, da so novinarka Večera Elizabeta Planinšič in novinar Slovenskih novic Aleš Andlovič ter odgovorna urednica Večera Katja Šeruga, odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak in odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja kršili 18., 22. in 23. člen Kodeksa novinarjev Slovenije, in sicer pri poročanju o tem, da je starejši moški v Mariboru ustrelil svojo partnerko.

NČR je presodilo, da bi lahko bili odgovorni uredniki in novinarji časnikov Večer, Dnevnik in Slovenske novice, katerim je kršitve 2., 6., 18., 22., 23. člena novinarskega kodeksa očital Domen Savič, previdnejši. Javnega interesa pri objavi osebnih podatkov, naslovu prizorišča in objavi fotografije prizorišča NČR namreč ni prepoznalo. Prav tako so bili v člankih objavljeni še drugi osebni podatki, ki dodatno prispevajo k razkritju identitete, pri pisanju o vzrokih in okoliščinah samomora pa je bila podrobno opisana metoda dejanja.

Sicer pa je NČR ugotovil, da odgovorni urednik Portala Plus Steinbuch ni kršil novinarskega kodeksa zaradi prispevka neznanega avtorja Tarča - Operacija "provizije", 2. del: Strahopetni duhovi in Harij Furlan, objavljenem 2. novembra lani, kot mu je to očital kirurg in nekdanji direktor Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica Darko Žiberna.

NČR kršitev kodeksa ni ugotovilo niti v primeru pritožbe predstavnika podjetja Uber Matije Mesića zoper novinarko Mojco Zabukovec, avtorico prispevka Hrvaška obrtna zbornica vložila tožbo proti Uberju, ki je bil 2. februarja letos objavljen na spletnem mestu časnika Delo.