c S

Filipinski odvetnik na ICC vložil obtožbo proti Duterteju zaradi množičnih pobojev

25.04.2017 08:19 Haag, 24. aprila (STA) - Filipinski odvetnik Jude Sabio je na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) danes vložil obtožbo proti predsedniku Rodrigu Duterteju, saj naj bi zaradi njegove vojne proti drogam življenje izgubilo že 8000 ljudi. Sabio je tožilce na ICC pozval, naj uvedejo preiskavo proti Duterteju in višjim vladnim politikom zaradi zločina proti človeštvu.

Sabio sumi predsednika, da je "začel svojo strategijo oziroma sistem za ubijanje oseb osumljenih zločinov, med drugim zaradi preprodaje drog in odvisnosti," ko je postal župan mesta Davao leta 1988, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi ponavljajočih, nespremenjenih in trajajočih množičnih pobojev, ki jih vodi predsednik Duterte, je umrlo najmanj 1400 posameznikov v Davau v okviru njegove skupine smrti iz Davaa in najmanj 7000 posameznikov v okviru njegove vojne proti drogam na nacionalni ravni," piše v obtožbi.

Iz pisarne tožilke ICC Fatou Bensouda so za AFP potrdili, da so prejeli sporočilo filipinskega odvetnika in dodali, da bodo "analizirali ves prejet material, kot se spodobi" ter sprejeli odločitev v skladu z rimskim statutom.

Bensouda je že oktobra lani izrazila zaskrbljenost zaradi domnevnih ubijanj na Filipinih. Takrat je opozorila, da lahko sodišče obtoži kogarkoli, ki bodisi naroča ali spodbuja množično nasilje.

Duterte je lani prevzel oblast v državi in takoj začel izpolnjevati svojo predvolilno obljubo o boju proti mamilom. Zaradi poročanj o masovnih nesodnih pobijanjih so se začele vrstiti mednarodne kritike, filipinska vlada pa obtožbe zanika.