c S

Erdogan zaradi napeljevanja k atentatu ovadil francoskega politologa

25.04.2017 08:11 Ankara, 24. aprila (STA) - Odvetnik turškega predsednika Recep Tayyip Erdogan je danes vložil ovadbo proti francoskemu politologu in bivšemu diplomatu Philippu Moreauju Defargesu zaradi njegovih izjav po turškem referendumu o ustavnih spremembah. Očita mu, da je napeljeval k umoru turškega voditelja.

Defarges, raziskovalec na francoskem inštitutu za mednarodne odnose, je po referendumu 16. aprila, na katerem so Turki izglasovali povečanje pristojnosti predsednika države, dejal, da so zdaj zaprte vse pravne poti za kljubovanje Erdoganu in da sta edini preostali opciji državljanska vojna ali atentat.

Za francosko televizijo BFM je dejal, da bo povečanje Erdoganovih pristojnosti vodilo v katastrofo. "Prišlo bo bodisi do državljanske vojne ali drugega scenarija (...) njegovega uboja," je izjavil Defarges, ki se je sicer kasneje opravičil za svoje izjave.

Erdoganov odvetnik Huseyin Aydin je v ovadbi, ki jo je vložil na tožilstvu v Ankari, zapisal, da Defargesove izjave niso zgolj izražanje mnenja, temveč očitno hujskajo h kaznivemu dejanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da njegovi komentarji kažejo, kako daleč je prišla sovražnost do Erdogana na Zahodu. Ob tem je namignil, da bi moral Defarges na pregled duševnega zdravja, če bi prišel v Turčijo. "In če je duševno zdrav, bi bilo treba preiskati njegove domnevne povezave s prepovedano Kurdsko delavsko stranko ali v ZDA živečim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga turška vlada krivi orkestriranja spodletelega državnega udara," je dejal.

Erdoganov tiskovni predstavnik Ibrahim Kalin je potrdil vložitev ovadbe in dejal, da bodo naredili vse, da "takšni fašistični pristopi ne bi postali legitimni".