c S

Registracija mopedov večinoma poteka brez težav

24.04.2017 14:39 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je na seji DZ zatrdil, da registracija mopedov, ki bo po 1. maju obvezna, večinoma poteka brez težav. Prihajalo je sicer do določenih zapletov, ki pa so jih po njegovih besedah z natančnimi navodili pooblaščenim organizacijam odpravili.

Poslanec SDS Ljubo Žnidar je namreč v poslanskem vprašanju ministru Gašperšiču opozoril na težave lastnikov pri registraciji mopedov, katerih največja hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Ti imajo namreč težave pri dokazovanju lastništva starejših mopedov, za katere nimajo več dokumentov, lastništvo pa morajo dokazovati z dvema pričama.

Žnidar je opozoril na primere, ko lastniki niso mogli dokazati lastništva, saj niso bili 18 let starejši od vozila, priče pa ne 15 let starejše od lastnika.

Takšen primer se je po Gašperšičevih besedah res zgodil na eni od pooblaščenih organizacij, kjer opravljajo registracije. Kot je dodal, so zadevo preverili, nato pa vsem pooblaščenim organizacijam in upravnim enotam izdali natančna navodila, kakšne so zahteve za dokazovanje lastništva. "Računamo, da do tovrstnih zapletov ne bo več prihajalo," je dodal.

Sicer pa po informacijah "s terena" registracija mopedov v veliki večini primerov poteka, kot je bilo zamišljeno, je dodal. Na ministrstvu so namreč po sprejemu novele zakona o motornih vozilih izvedli kar nekaj aktivnosti in pripravili vrsto podzakonskih aktov.

Gašperšič je še ponovil, da je bil ključni argument za sprejem omenjene novele zagotavljanje prometne varnosti, saj je veliko teh mopedov "predelanih", tako da dosegajo bistveno višje hitrosti. Tega po njegovih besedah ni bilo mogoče ustrezno nadzorovati, če vozila niso registrirana. Temu je Žnidar oporekal in poudaril, da lahko lastniki takoj po opravljenem tehničnem pregledu mopede znova predelajo.

V SDS so sicer pred kratkim v parlamentarno proceduro vložili novelo zakona o motornih vozilih, s katero predlagajo ukinitev obveznosti registracije koles s pomožnim motorjem. Kot so pojasnili, želijo s tem državljane razbremeniti nepremostljivih ovir in zapletov, ki jih je prinesla obvezna registracija mopedov.