c S

Sankcije proti Rusiji ostajajo

24.04.2017 13:56 Moskva, 24. aprila (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes na svojem prvem obisku v Moskvi ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu povedala, da si EU želi imeti močnejši odnos z Rusijo, a da ne bodo popustili pri sankcijah, saj ne morejo ignorirati priključitve Krima leta 2014, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lavrov se je Mogherinijevi zahvalil za obisk, čeprav je potrebovala nekaj časa, da je sprejela povabilo. Mogherinijeva je prevzela svoje dolžnosti v EU ravno leta 2014, ko so se začeli zaostrovati odnosi z Rusijo.

Čeprav so odnosi med Rusijo in Zahodom po besedah Lavrova problematični, pa ruski cilj ostaja enak - "ponovno vzpostaviti popolno sodelovanje z EU, našim velikim trgovinskim in gospodarskim partnerjem".

Mogherinijeva in Lavrov sta sicer danes govorila predvsem o krizi v Ukrajini in Siriji, poroča dpa.

V nedeljo je bil na vzhodu Ukrajine v eksploziji mine ubit ameriški član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ranjena pa sta bila še Čeh in Nemec. To je prva smrtna žrtev med člani misije Ovseja od njene namestitve na območju pred tremi leti.

Mogherinijeva je pred začetkom obiska opozorila, da je nedeljski dogodek le še poudaril potrebo po tem, da je treba rešiti konflikt v Ukrajini. EU pa po njenem pričakuje popolno preiskavo dogodka.

Lavrov je Mogherinijevi dejal, da bi morala EU bolj vplivati na Kijev, ki po njegovem skuša spremeniti dogovore mirovnega sporazuma iz Minska, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ponovno je dejal, da bodo izpolnili svoj del dogovora, ko bo to storila Ukrajina.

Današnji obisk Mogherinije v Moskvi sicer poteka istočasno kot srečanje namestnika ruskega zunanjega ministra Genadija Gatilova in posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture v švicarski Ženevi.

Odnosi med Moskvo in Brusljem so se začeli krhati v začetku leta 2014, ko je Rusija anektirala Krim. V konfliktu v Ukrajini je življenje izgubilo že 10.000 ljudi.