c S

V sojenje Vravniku bo vključen nov sodni izvedenec

24.04.2017 13:14 Slovenj Gradec, 24. aprila (STA) - Senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je na nadaljevanju sojenja Petru Vravniku, ki ga obtožnica bremeni uboja Martina Rogine med vožnjo s čolnom na reki Dravi julija 2015, sledil dodatnemu dokaznemu predlogu tožilstva, da imenuje novega izvedenca s področja nevrologije in psihiatrije. Mnenje prvotne izvedenke po oceni tožilstva vzbuja dvome.

V sojenju Vravniku je izvedeniško mnenje glede Vravnika in njegovega ravnanja med vožnjo s čolnom po reki Dravi na usodni večer 17. julija 2015 že podala sodna izvedenka, nevropsihiatrinja Ana Verovnik. Njeno mnenje oz. odgovori z neposrednega zaslišanja na sodišču pa po mnenju višje državne tožilke Branke Čas "vzbujajo dvom v zakonitost in strokovnost njenega mnenja".

Kot je v predlogu sodišču za imenovanje dodatnega izvedenca navedla Časova, je sodna izvedenka Verovnikova podajala nasprotujoče si navedbe, saj je po eni strani zatrjevala, da je Vravnik ravnal v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, po drugi pa, da je po prepiru z Rogino ravnal impulzivno in da se v trenutku dogodka "najbrž" ni zavedal svojega ravnanja.

Odvetnik Tomaž Rotovnik, ki Vravnika zagovarja po uradni dolžnosti, je predlogu tožilke izrecno nasprotoval. Menil je, da je sodna izvedenka Verovnikova "jasno odgovorila na natančna vprašanja" in da je pojasnila, da je ravnal v bistveno manjši prištevnosti.

Tožilka Časova, ki je sicer sprva za danes napovedala predstavitev spremenjene obtožnice, a se je v času priprave spremembe odločila podati nov dokazni predlog, pa je danes vztrajala pri predlogu, da se postavi nov izvedenec. Dejala je tudi, da je nov dokazni predlog v korist Vravniku, in ne v njegovo škodo. Z imenovanjem novega izvedenca se je strinjala tudi pooblaščenka oškodovancev, to je staršev Martina Rogine, odvetnica Staša Ternik Krištofelc.

S predlogom tožilstva se je nato po posvetu danes strinjal tudi petčlanski senat. Kot je odločitev obrazložila sodnica Marjeta Vezonik, senat meni, da je dokazni predlog v celoti potreben, saj je bilo izvedeniško mnenje "nejasno in nedoločno".

Nadaljevanje obravnave je razpisano za 19. junij, ko bo na zaslišanje vabljen tudi medtem postavljen nov sodni izvedenec s področja nevrologije in psihiatrije.

Obtožnica Vravnika bremeni, da naj bi med vožnjo s čolnom po reki Dravi 17. julija 2015 zvečer po sporu z Rogino slednjega potisnil s čolna. Ko se je ta utapljal, pa naj mu ne bi pomagal, prav tako naj tega ne bi dovolil Janku Helblu, ki je bil usodnega večera sopotnik na čolnu. Mrtvega Rogino so iz reke Drave potegnili 20. julija 2015.