c S

Z izplačilom celotnega letnega dodatka upokojencem že v letošnjem letu bi porušili sistem

24.04.2017 13:12 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Če bi že v letošnjem letu zagotovili izplačilo letnega dodatka upokojencem v enaki višini kot pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov, bi porušili javnofinančni sistem, je v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril premier Miro Cerar. Krizne ukrepe je namreč mogoče odpravljati le postopoma, da se zagotovi vzdržnost javnih financ, je dodal.

Alenka Bratušek (NP) je namreč v poslanskem vprašanju Cerarju opozorila, da se štiri leta po koncu krize še vedno varčuje pri upokojencih. Vprašala se je, zakaj upokojenci še vedno ne dobijo minimuma, ki jim ga zagotavlja zakon, torej usklajevanja pokojnin in polnega izplačila letnega dodatka. Spomnila je, da so v Zavezništvu vložili zakon, s katerim so to predlagali, a so ga zavrnili v koalicijskih SMC in DeSUS.

Ti dve stranki sta po Cerarjevih besedah ravnali odgovorno, saj gledajo celotno sliko. Predlog Zavezništva je šel preko meja realnih možnosti in bi porušil javnofinančni sistem. "Tega pa ne bom dovolil," je dodal premier. Hkrati je zagotovil, da bodo pokojnine poviševali, a bodo to naredili postopoma in premišljeno.

Kot je še pojasnil, posamezni ukrepi iz časa krize še vedno veljajo, a v omejenem obsegu. Ko je Cerar leta 2014 prevzel vodenje vlade, so morali državo javnofinančno konsolidirati, za proces pa še vedno teče naprej, je še dodal. Zato je mogoče ukrepe po njegovih besedah odpravljati postopoma, da se zagotovi vzdržnost javnih financ v korist celotne države.

Ob tem je poudaril, da so pokojnine v lanskem letu uskladili za 1,1 odstotka, letos pa je bila uskladitev izvedena v večji meri, kot določa zakon. Kar pa se tiče letnega dodatka, bodo do njega letos prvič upravičeni vsi upokojenci, prihodnje leto pa je dodatek predviden v enaki višini kot pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov.

Prav tako so povišali minimalno pokojnino, po novem bo ta znašala 500 evrov, za kar bo vlada letos in prihodnje leto zagotovila dodatnih 20 milijonov evrov, je še navedel Cerar. "Delamo korake naprej, tudi za upokojence," je še poudaril premier.

Bratuškova, ki je večkrat vprašala, zakaj je na upokojencih še vedno treba varčevati, z odgovorom ni bila zadovoljna in je predlagala, da DZ o njem opravi razpravo.