c S

Po krvavem napadu odstopila afganistanski obrambni minister in načelnik generalštaba

24.04.2017 10:59 Kabul, 24. aprila (STA) - Po enem najbolj smrtonosnih napadov talibanov, v katerem je bilo v petek ubitih več kot 100 afganistanskih vojakov, sta danes odstopila afganistanski obrambni minister Abdulah Habibi in načelnik generalštaba afganistanske vojske Kadam Šah Šahim. V Afganistan je medtem nenapovedano prispel ameriški obrambni sekretar Jim Mattis.

Predsednik države Ašraf Gani je sprejel odstop obrambnega ministra in načelnika generalštaba, so na kratko sporočili iz predsedniške palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina desetih oborožencev, oblečenih v uniforme afganistanske vojske in opremljenih s samomorilskimi jopiči, je v petek z vojaškimi tovornjaki vstopila v vojaško bazo pri mestu Mazar-i-Šarif in začela streljati na neoborožene vojake, ki so bili v mošeji in jedilnici.

Koliko vojakov je bilo ubitih v napadu, ostaja nejasno. Afganistanske oblasti se ne zmenijo za pozive, naj objavilo točno število žrtev, sporočile so le, da je bilo ubitih ali ranjenih več kot sto vojakov.

Američani so sporočili, da je bilo ubitih najmanj 50 vojakov, medtem ko so nekateri predstavniki lokalnih oblasti povedali, da je bilo samo mrtvih do 130.

Številni Afganistanci so kritični do vlade, ker ni bila sposobna odvrniti napada, in so zahtevali odstop visokih vladnih in vojaških funkcionarjev. Zaradi malomarnega ravnanja ob napadu je bilo odstavljenih 12 vojaških častnikov, med njimi dva generala, navaja AFP.

Za Mattisa je to prvi obisk v deželi pod Hindukušem v vlogi obrambnega ministra, po napovedih pa se bo srečal z najvišjimi predstavniki države, tudi s predsednikom Ganijem.